KNZB

Europees zwemrecord verbroken tijdens Eindhoven Qualification Meet

Zwemster Kira Toussaint heeft zaterdag het Europese record verbroken op de 50m rugslag tijdens de Eindhoven Qualification Meet. In het Pieter van den Hoogenband zwemstadion legde ze de afstand af in een tijd van 27,10 .

Daarmee is Toussaint iets sneller dan de Britse Georgia Davies, die in 2018 27,21 deed over de 50m rugslag.

Toussaint is net als 220 andere zwemmers dit weekend in Eindhoven om te strijden voor een ticket voor het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen van Tokio. Daarnaast worden kwalificatiewedstrijden gehouden voor het EK voor junioren en de Paralympische Spelen. Vooral voor de Paralympiërs staat veel op het spel, want de Eindhoven Qualification Meet is de laatste kans om zich te kwalificeren voor de Tokio-ploeg. Daarentegen krijgen de Olympiërs nog een herkansing op het EK in mei in Boedapest, mits er nog startbewijzen zijn voor de afstanden. 

Iemand die in ieder geval naar het EK gaat, is Ranomi Kromowidjojo. Zij wist met een tijd van 28,30 in diezelfde 50m rugslag een ticket te bemachtigen. Ook Maaike de Waard mag haar vliegticket naar Hongarije alvast boeken. Met een tijd van 27, 73 heeft ook zij zich gekwalificeerd voor het EK.

Deze zondag zullen de laatste kwalificatiewedstrijden plaatsvinden. 


Laat je reactie achter