Pixabay

Europa gaat Eindhovense corona-uitvinding gebruiken

Onderzoekers van de TU/e en het Catharina Ziekenhuis hebben een subsidie gekregen voor een innovatieve coronatest. Het gaat om een uitvinding waarmee het Catharina Ziekenhuis snel kan vaststellen of een patiënt corona heeft.

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis en de Technische Universiteit Eindhoven, vonden bij het hoogtepunt van de coronapiek in 2020 een manier om sneller te zien of iemand het virus onder de leden had.

Die test heet de ‘CoLab-score’. Bij mensen die op de spoedeisende hulp binnen komen in het ziekenhuis, wordt altijd bloedgeprikt. De betrokken onderzoekers vroegen zich vervolgens af, of aan bepaalde veranderingen in de bloedwaarden, zou kunnen worden afgelezen of iemand corona heeft. Dat bleek te kunnen.

Om de CoLab-score ook in andere Europese ziekenhuizen te kunnen doen, hebben de onderzoekers 150.000 euro gekregen voor verder onderzoek. Met dat geld gaan de betrokken wetenschappers de test ‘slimmer’ maken. Ook wordt de subsidie van de Europese Unie gebruikt om de gevoeligheid van de CoLab-score om Covid-19 op te sporen nog verder te verbeteren.

Laat je reactie achter