Trudo

Enorme lichtprojectie vestigt aandacht op vele daklozen in Eindhoven

Met een gigantische lichtprojectie op Strijp-S is maandagavond het startschot gegeven voor een nieuwe campagne om het aantal daklozen in Eindhoven terug te dringen. Organisaties bundelen te krachten om geld op te halen voor opvang en reintegratie van daklozen.

Op het Veemgebouw op Strijp-S hangt de komende drie maanden een doek van 200 vierkante meter, dat nu ’s avonds wordt uitgelicht. Op het doek zijn teksten en portretten van inwoners en bedrijven te zien die zich uitspreken tegen dakloosheid. Ook bekende Eindhovenaren doen mee.

350 daklozen
In de stad leven ongeveer 350 mensen op straat. Daar bovenop telt Eindhoven nog eens tachtig ‘bankslapers’, mensen zonder eigen onderkomen. Voor de campagne zorgt corporatie Trudo voor extra huisvesting, Rotary Eeckaerde is verantwoordelijk voor de fondsenwerving en Springplank040 doet mee om daklozen onder meer naar werk te begeleiden en opvang te bieden.  “Meer dan 400 dak- en thuislozen. Daar zouden we ons allemaal zorgen om moeten maken. Zeker in zo’n bloeiende, welvarende stad in de slimste regio”, zegt Marita Cals, voorzitter van de lokale rotary.

Barista's
Een belangrijk project tijdens de campagne is ‘Bakkie040’. Hierbij gaan voormalig daklozen aan de slag als barista. Dat gaan ze doen in koffiebars, in de panden van Trudo. Thijs Eradus van Springplank040: “We verwachten van onze kandidaten dat zij een daginvulling hebben, bijvoorbeeld een betaalde baan of activering. ‘Bakkie040’ staat vooral voor het verbinden met de wijk door heerlijke koffie te verkopen en een goed gesprek met elkaar te hebben.”

Mensen kunnen via deze website doneren. Sponsors die meer dan 200 euro storten, krijgen een fotoshoot. Ze draaien dan een week lang mee in de enorme projectie op Strijp-S.

Laat je reactie achter