Studio040/ Alain Heeren

Enorme darm in Catharina Ziekenhuis als gespreksopener

In de hal van het Catharina Ziekenhuis staat een enorme darm. Hiermee wil het ziekenhuis aandacht vragen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

"Het is belangrijk dat mensen zich op tijd laten testen", legt Dhr. Lennard Gilissen uit. Hij is maag-darm-leverarts in het Eindhovense ziekenhuis.

"In deze grote darm zie je een soort van levensloop van een poliep. Dat begint met een klein 'wratje', zoals je hier ziet", vertelt Gilissen, terwijl hij door de darm loopt. "Dat hoeft niks slechts te zijn, maar het kan wel uitgroeien tot iets groters en iets kwaadaardigs. Het duurt ongeveer tien jaar voor een poliep uitgroeit tot iets kwaadaardigs."

Met een onderzoek kan men er op tijd bij zijn. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.  Gilissen moedigt iedereen die de paarse envelop op de mat krijgt aan om onderzoek te laten doen: "Heel veel mensen vinden het misschien eng, maar het is slechts een klein percentage dat daadwerkelijk iets heeft. En zelfs dan zijn we er vaak genoeg op tijd bij en kunnen we de al dan niet kwaadaardige poliepen gemakkelijk verwijderen."

Laat je reactie achter