Enorme bouwopgave voor nieuw college: dit zegt het bestuursakkoord
12.000 woningen moeten er bij komen tijdens de bestuursperiode van het nieuwe college. Daarvan moet 85 procent ‘betaalbaar’ worden. 30 procent sociale huur, 15 procent middenhuur, en 40 procent sociale of middeldure koop.
Niet alleen het gebrek aan woningen is een probleem voor de stad en haar inwoners, ook de betaalbaarheid laat te wensen over. Het college wil meer grip krijgen op de woningmarkt en samen met projectontwikkelaars en de grote bedrijven in de regio de woningbouw een impuls geven.
Om de wooncrisis te lijf te gaan zet het college ook in op betere doorstroming. Zo moet het mogelijk worden voor ouderen die in een eengezinswoning wonen te verhuizen naar een plek in hun eigen buurt.
Voorrang
Ook wil het college gaan onderzoeken of het mogelijk is om bij koopwoningen voorrang te geven aan mensen die nu een huurwoning hebben in Eindhoven, of aan mensen met beroepen als verpleegkundige, docent of wijkagent. Ook wil het college 500 tot 2000 tijdelijke woningen bijbouwen en wordt er gekeken naar mogelijkheden om boetes uit te delen aan vastgoedeigenaren die hun panden langer dan een half jaar laten leegstaan.
Grip op de markt
Het college wil meer grip krijgen op de lokale woningmarkt. Daarvoor is ook de samenwerking met woningcorporaties belangrijk, zo is terug te zien in het bestuursakkoord. Zo wil het college corporaties voorrang geven bij de uitgifte van gemeente grond. Ook wil het college onderzoeken of het mogelijk is om erfpacht in de zetten bij grondontwikkeling. Daarnaast wordt het grootbedrijf in de regio aangesproken om bij te dragen aan een fonds om woningen betaalbaar te houden.
Met de enorme bouwopgave komt ook een uitdaging in het bereikbaar houden van de stad en om het verkeer binnen de stad in goede banen te leiden. Ook daarvoor heeft het college voldoende plannen.
Bereikbaarheid
Zo wordt ingezet op OV en is ook het idee van de Brainportlijn allerminst van de kaart verdwenen. Daarnaast wil het college afspraken maken met de grote bedrijven over mobiliteitshubs: plekken met 10.000 tot 15.000 parkeerplaatsen buiten de stad. Daarbij speelt ook de fiets een belangrijke rol. Fietsen moet door bedrijven worden gestimuleerd en ook wordt er geïnvesteerd in fietspaden, slimme verkeerslichten en groene golven voor fietsers. Daarnaast moet de binnenstad autoluw worden.
Wat betreft bereikbaarheid van de regio blijft het college inzetten op de ontwikkeling van Internationaal Knoop XL. Eindhoven Airport moet daarnaast de meest duurzame luchthaven van Europa worden, “op de grond én in de lucht”, zo valt te lezen.
Laat je reactie achter