Enorm beeld Gerard Philips onthuld op Strijp-T
Op Strijp-T is maandagmiddag het zeven meter hoge beeld van Gerard Philips onthuld. Bekende gezichten uit het regionale bestuur en bedrijfsleven waren hierbij aanwezig, net als veel familieleden van de oprichter van Philips.
Gerard krijgt daarmee na lange tijd een plekje in de stad waar het miljardenconcern startte. Er zijn al standbeelden van zijn broer Anton op het Stationsplein en zijn neefje Frits op de Markt.
Eerbetoon
Bij de opening waren onder meer CEO van Philips Roy Jacobs, de Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem, VDL-topman Willem van der Leegte, Commissaris van de Koning Ina Adema en PSV-directeur Marcel Brands aanwezig. Verder waren er ook zo'n tien familieleden bij, om zo Gerard voorgoed 'uit de schaduw te halen' met het kunstwerk.

Philips
Bescheiden
De techneut van de familie, Gerard, bleef liever op de achtergrond. Hij richtte in 1891 wel het wereldberoemde bedrijf op. Hij was in het bedrijf achter de schermen bezig met innovatie en het stroomlijnen van de technische kant, naast ondernemer Anton. De kunstenaars Andreas Hetfeld zegt met het beeld de ingetogen en bescheidde kant van Gerard te willen benadrukken, zonder poespas. Het kunstwerk heeft een opening in de vorm van een levensgrote gloeilamp. Daar kunnen de bezoekers doorheen lopen. Het beeld is opgebouwd uit vijfhonderd lagen staal en telt meer dan 4600 losse onderdelen.
Ondanks zijn bescheidenheid heeft Gerard veel voor de stad betekend. Eerder liet Philips-kenner Sergio Derks weten dat het bedrijf zonder Gerard niet had bestaan, en de Brainport als innovatieve technologieregio wellicht ook niet.
Cadeau
Het beeld staan nu dus op het Gloeilampenplatsoen op Strijp-T. Als het Victoriapark bij de Emmasingel af is, krijgt de buste daar een vaste plek. Philips heeft het beeld cadeau gedaan aan de stad Eindhoven. Aanleiding was het 130-jarig bestaan van het bedrijf. In het Philips Museum is nu ook een expositie gewijd aan de oprichter van het elektronicaconcern.
Laat je reactie achter