Ellen met haar schilderij 'Samen bereik je meer' Studio040

Ellen heeft kanker: 'Kunst is mijn beste medicijn'

Ellen Selder-Berens (61) uit Nuenen leeft al twintig jaar met lymfeklierkanker. Door kunst te maken kan zij haar emoties kwijt. Met haar project 'Kunst na kanker' wil ze lotgenoten een luisterend oor bieden en de mogelijkheid geven om hun gevoelens te uiten in kunst. “Alle emoties mogen er zijn en alle emoties zijn goed."

Het begon met vermoeidheid en hoofdpijn. De diagnose kanker was snel vastgesteld: Ellen was ongeneselijk ziek. “Het was een grote klap. Ik dacht dat ik dood zou gaan”, zegt Ellen.

In de loop van de jaren werd ze meerdere malen behandeld. De kanker zaaide uit naar haar hoofd. “Zelfs over de muziek op mijn begrafenis dacht ik na.” In die periode stopte Ellen met de kunstacademie. “Maar al heel snel bleek dat alle angsten en emoties die ik had geen perspectief zouden bieden.” Schilderen was voor Ellen helend. “Door kunst te maken vergeet ik alles. Het is zo geweldig. Al mijn emoties komen op het doek terecht”, zegt Ellen. 

"De artsen zeiden er is hoop"

• Ellen Selder-Berens

Maar toen kwam er twee jaar geleden een onverwachte wending in haar leven. “De artsen zeiden: er is hoop.” En die hoop was immunotherapie, die alleen bij bepaalde soorten kanker kan worden aangeboden.

“Zonder deze medicijnen zou ik er niet meer zijn”

• Ellen Selder-Berens

“Door het slikken van medicijnen worden mijn kankercellen in bedwang gehouden.” En deze medicijnen moet Ellen haar hele leven blijven slikken. “Het is een heftige tijd geweest, maar zonder deze medicijnen zou ik er niet meer zijn”, zegt Ellen. Als de medicatie niet meer aanslaat dan is Ellen uitbehandeld. “Ik wilde alle kansen aangrijpen.”

Ellen startte met de studie verlieskunde en creatieve therapie om ook andere kankerpatiënten of naasten handvaten te kunnen bieden met het verwerken van kanker. “Door te praten, te kleien en te schilderen wil ik vormgeven aan deze emoties. Ik begin met het gebruiken van kleuren waar ik op dat moment een bepaalde emotie bij voel. Alle emoties mogen er zijn en alle emoties zijn goed”, zegt Ellen. Ze is blij met wat ze nog kan doen met haar leven, maar ook hoe zij een bijdrage kan zijn voor andere met haar initiatief ‘Kunst na kanker’.

"Ik wil mensen die kanker hebben bij elkaar brengen"

• Ellen Selder-Berens

“Ik wil mensen die kanker hebben bij elkaar brengen. Het raakt iedereen die daaraan verbonden is”, zegt Ellen. Ze biedt een luisterend oor, maar helpt kankerpatiënten ook hun emoties te uiten in kunst. “Deze kunstwerken verkopen we en het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding”. Ellen hoopt na corona ook exposities te kunnen organiseren om geld op te halen voor KWF.

Laat je reactie achter