Studio040

Elfjarigen planten Anne Frankboom: “We moeten aan de oorlog blijven denken"

Luuk(11) en Juka (11) uit de jeugdgemeenteraad mochten dinsdagmiddag met burgemeester Hans Gaillard een nazaat van de Anne Frankboom planten in het park Vroonhoven in Son. “Anne Frank is het beroemdste kind uit de Tweede Wereldoorlog en daarom heb ik mij opgegeven om de boom te planten”, zegt Juka.

De wereldberoemde witte paardenkastanje uit 1850 stond in de binnentuin van het Achterhuis van Anne Frank in Amsterdam. In haar dagboek schrijft zij drie keer over deze boom. De oeroude Anne Frankboom waaide in 2010 om door een storm. Stichting ElemenTree en Wereldboom verzamelden ongeveer 150 kastanjes. Boomkwekerij Van den Berk kweekte ze op, en een van de nazaten is nu geplant.

Nu krijgt de boom een betekenis

• Luuk

Burgemeester Hans Gaillard is dankbaar dat hij de bijzondere boom met de kinderen mocht planten. “Anne Frank brengt de gedachte aan de oorlog heel dichtbij. Met deze boom herdenken wij haar en alle andere slachtoffers van de oorlog. Nu kunnen de scholen die weleens een bezoek aan het Anne Frankhuis gebracht hebben, van dichtbij de boom bekijken”, zegt burgemeester Hans Gaillard.

Het lijkt mij heel erg om ondergedoken te zijn

• Juka

Ook Luuk denkt dat de boom voor aandacht zorgt. “Op school schrijven wij ieder jaar een gedicht over dodenherdenking. Nu krijgt de boom een betekenis. We moeten aan de oorlog blijven denken”, zegt Luuk. Voor Juka is Anne Frank heel speciaal. “Ze schreef een dagboek en werd verraden. Het raakt mij heel erg om ondergedoken te zijn. Anne Frank kon al die jaren niet eens naar buiten. Ik word er best verdrietig van”, zegt Juka.

Laat je reactie achter