advertentie Banner Siteli

PSV-supporters brachten tijdens de eerste coronagolf een eerbetoon aan de zorgmedewerkers bij het Catharina Ziekenhuis Studio040 | Tais da Silva

Eindhovense ziekenhuizen volop in voorbereiding voor tweede golf

De Intensive Cares (IC’s) van de ziekenhuizen in Eindhoven en omstreken zijn zich volop aan het voorbereiden voor een eventueel tweede coronapiek.

“Mocht er een tweede piek aankomen, dan zijn we daarop voorbereid. Maar hoe langer dat kan worden uitgesteld, hoe beter”, zegt Yvon van den Berg van het St. Anna Ziekenhuis.

“We zijn namelijk bezig met een traject waarmee verpleegkundigen van andere afdelingen worden bijgeschoold om bij een tweede piek te assisteren bij het verzorgen van coronapatiënten”, het duurt alleen nog even voor die opleiding is afgerond.

Ook bij de eerste coronagolf werd er namelijk personeel van andere afdelingen ingezet om coronapatiënten te helpen. “Het gaat puur om hand en spandiensten met een ondersteunend karakter”, laat Van den Berg weten.

Hetzelfde traject volgen een aantal medewerkers bij het Catharina Ziekenhuis. “De stemming op de IC is over het algemeen wel goed”, zegt woordvoerder Roel Rambags. “Een aantal verpleegkundigen laat zich ter voorbereiding op een tweede golf bijscholen. Die opleiding is 1 oktober afgerond. Op dat moment zijn we echt ten volste voorbereid. Ook is er een nieuwe lading aan materiaal besteld, zodat we daar bij een tweede piek niet om verlegen zitten.”

Ongewis
Toch knaagt er wel het één en ander op de IC. “De ongewisheid heeft wel invloed op het personeel”, zegt Rambags. “We weten natuurlijk niet of er een tweede golf komt, wanneer die komt en hoe groot die is. De herinnering aan de eerste golf ligt nog vers in het geheugen. Het idee dat zoiets weer te wachten staat, maakt indruk.”

De herinnering aan de eerste coronagolf ligt vers in het geheugen, dat maakt indruk

• Roel Rambags, Woordvoerder Catharina Ziekenhuis

Daarom volgt het zorgpersoneel ook workshops om te leren omgaan met de stress. “Ze volgen een programma waarmee ze leren om te gaan met het afwisselen van periodes met intense lichamelijke en geestelijke inspanning, en ontspanning. Het afwisselen van hoge mate van stress enerzijds en van rust anderzijds is iets wat je moet oefenen. Met het programma wordt die situatie gesimuleerd zodat mensen er, wanneer die tweede golf komt, daarmee om kunnen gaan.”

Draaiboek
Ook het Maxima Medisch Centrum treft voorbereidingen. “Een groot deel van de uitdaging is dat we niet weten wat er gaat komen”, zegt woordvoerder Jesper Rijpma. “We hebben daarom een aantal scenario’s opgesteld met wat kan gebeuren. Zo ligt er een draaiboek klaar.”

Bij het MMC zien ze een tweede golf met vertrouwen komen. “We hebben de eerste doorstaan. Een tweede zal ook lukken, maar liever wel op een andere manier. Zo willen we nu duidelijk hebben wat we doen als er extra bedden nodig zijn. Als er meer personeel nodig is moet het helder zijn bij welke afdelingen dat vandaan moet komen. Dat zijn de dingen die we vastleggen door verschillende scenario’s uit te werken.”

Reguliere zorg
Bij een tweede golf zijn er bovendien dingen die beter moeten dan bij de eerste coronagolf. “We willen er ook voor zorgen dat de reguliere zorg kan doorgaan bij een eventuele tweede piek. Die voor een tweede keer stilleggen is geen optie”, aldus Rijpma.

Laat je reactie achter