Eindhovense statushouders twee keer vaker aan het werk dan landelijk gemiddelde
Statushouders in Eindhoven worden twee keer vaker succesvol naar betaald werk begeleid als in de rest van het land. Dat meldt de gemeente in antwoorden op raadsvragen van de VVD.
De VVD stelde de raadsvragen naar aanleiding van een artikel in het Financieel Dagblad, waarin werd vermeld dat ‘tientallen’, statushouders hun baan zouden hebben opgezegd nadat ze een woning kregen toegewezen.
Dat bleken er in de realiteit een stuk minder te zijn – iets meer dan zes. Niettemin wilde de VVD weten hoe het zit met de werkzaamheid van statushouders in Eindhoven die een woning kregen toegewezen.
Tewerkstelling
Die cijfers heeft de gemeente niet paraat door een administratieve achterstand bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Wel laat het college weten dat in het algemeen, de tewerkstelling van statushouders goed verloopt in de gemeente. Momenteer zijn er 1736 statushouders in Eindhoven. Sinds 2017 zijn 600 statushouders succesvol naar werk begeleid, en 100 naar een scholingstraject.
Dat zijn goede cijfers, afgezet tegen het landelijk gemiddelde, zo verklaart het college. Waar landelijk zo’n 17 procent van de statushouders in gemeenten succesvol naar betaald werk worden begeleid, is dat in Eindhoven 32 procent. Daarmee is de gemeente landelijk één van de koplopers, aldus het college.
Begeleiding
De goede cijfers zijn vooral te danken aan de begeleiding die nieuwkomers krijgen, zo schrijft het college. Landelijk zou daar te weinig aandacht voor zijn. Zo zou er onvoldoende voorlichting worden gegeven over hoe dingen als betaald werk en een bijstandsuitkering met elkaar in verband staan.
In gesprek
Eindhoven is echter al tijdens het inburgeringsproces betrokken. Zo gaat de gemeente met statushouders in gesprek over werksituaties en wordt er bemiddeld tussen statushouders en werkgevers, aldus het college.
Laat je reactie achter