Studio040

Eindhovense politiek voelt nieuwe wethouders voortaan aan de tand

De Eindhovense gemeenteraad gaat nieuwe wethouders voortaan openbaar ondervragen. Pas daarna worden de bestuurders beëdigd.

Dat heeft de gemeenteraad besloten. Een voorstel daarover van D66 kreeg dinsdagavond ruime steun: 32 van de 43 aanwezige raadsleden stemde in. 

Openheid
Nu wordt een wethouder voorgedragen door een partij die onderdeel uitmaakt van een nieuwe coalitie, na de verkiezingen. Volgens D66 is het democratischer als de gemeenteraad hier nauwer bij betrokken wordt. Nu is de informatie over nieuwe bestuurders vaak heel beperkt, meent de oppositiepartij. “Wethouders zijn belangrijk voor het bestuur van onze stad. Het is goed om vooraf beter te weten wie ze zijn, wat ze willen en wat hun kennis en ervaring is. Ook naar de kiezers toe is dit een extra stukje openheid”, zegt D66-fractievoorzitter Robin Verleisdonk. 

Informatief
De ondervraging van de wethouders is informatief, maar geen kruisverhoor. Verleisdonk: “Het wordt geen ondervraging om een wethouder onderuit te halen. Maar we willen de voordracht ook niet meer klakkeloos overnemen.” Veel andere partijen vinden het idee sympathiek. “Er is niets op tegen om dit tijdens de eerstvolgende keer, na de verkiezingen volgend jaar, te proberen. Het is goed voor de transparantie”, aldus PvdA-fractievoorzitter Hafid Bouteibi. 

Geschiktheid
Vijf van de zes raadsleden van het CDA zijn minder enthousiast. “Partijen zijn verantwoordelijk om de wethouders te toetsen op hun geschiktheid”, stelt CDA-fractievoorzitter Linda Hofman. Ook de ChristenUnie, LPF, Ouderen Appel en fractie De Leeuw stemden tegen.

De ondervraging staat los van de screening op integriteit van nieuwe wethouders. Dat doet de gemeente sowieso al voordat een bestuurder wordt geïnstalleerd.

Laat je reactie achter