commons.wikimedia

Eindhovense politiek steunt verbod op lachgas

Een ruime meerderheid van de Eindhovense politiek staat achter een lokaal verbod op de verkoop en het recreatief gebruik van lachgas.

Onder meer VVD, LPF, CDA en PvdA vinden het goed dat Eindhoven niet langer wacht op een landelijk verbod. “Daarop wachten is geen optie meer. We moeten het heft in eigen hand nemen”, aldus LPF-raadslid Tjerk Langman. 

De partijen denken dat een lokaal verbod helpt bij het tegengaan van allerlei problemen. “Het gebruik van lachgas zorgt nu voor overlast, afval en gevaarlijke situaties”, zegt Fatimzahra Chahim van de VVD. Ook de PvdA ziet de noodzaak van een verbod. “Aan lachgas kleven grote gezondheidsrisico’s. Het heeft invloed op de ontwikkeling van het puberbrein”, benadrukt raadslid Wil van Haalen. Ook de CDA-fractie is stellig. Raadslid Miriam Frosi: “Een verbod? Beter laat dan nooit. De jeugd moet beseffen dat gebruik niet gezond is. Ook ervaren buurtbewoners overlast.”

Toch krijgt burgemeester John Jorritsma niet alle handen op elkaar. Oppositiepartijen D66 en SP zijn kritisch. “Is verbieden van lachgas wel verstandig? Een verbod helpt vaak niet. Is het niet beter om ons te richten op voorlichting en preventie?”, vraagt SP-raadslid Sytze van der Veen zich af. Ook D66-collega Mpanzu Bamenga heeft twijfels. “ik vraag met af of verbod wel gaat werken. Ik zie de urgentie niet.” 

In Eindhoven werden in in het herfst vorig jaar zo’n 300 incidenten gemeld, waarbij lachgas een rol speelde. De politie in de stad is bezorgd over het stijgende aantal meldingen. Volgens het stadsbestuur zorgen jongeren die de softdrug gebruiken voor overlast in buurten. Verder ontstaan er in het verkeer ongelukken als gevolg van het gebruik van lachgas. 

Jorritsma is blij met de steun vanuit de gemeenteraad. “Handhavers en agenten krijgen nu een extra taak. We kunnen nu ook beter optreden. Al wordt dit geen nieuwe veiligheidsprioriteit.”

Laat je reactie achter