Bedrijfsauto van Prorail Studio040 / Alain Heeren

Eindhovense politici: ‘Ongehoord’ en ‘vol schaamte’

Eindhovense politici zijn boos en verontwaardigd over de rellen zondagmiddag in de binnenstad. ‘Ongehoord’, ‘gestoord’ en ‘vol schaamte’ zijn de woorden die ze gebruiken in reactie op de ongeregeldheden.

Een demonstratie, die vooraf niet was toegestaan, liep zondagmiddag volledig uit de hand. Relschoppers en Mobiele Eenheid kwamen tegenover elkaar te staan. Een waterkanon en ook veel politie te paard moest eraan te pas komen om na uren weer enige rust te creëren op het 18 Septemberplein en het Stationsplein. Uiteindelijk leidde de rellen tot zeker dertig arrestaties, vernielingen op straat en een supermarkt die werd geplunderd.

Schaamrood
“Afschuwelijk. Iedereen heeft recht zijn mening te uiten, maar nooit met geweld. Schaamrood staat op de kaken”, reageert GroenLinks-raadslid Saskia Lammers. Haar collega-raadslid Samir Toub is verbaasd: “Echt heftig dit. Afschuwelijk.” Ook wethouder Marcel Oosterveer komt woorden tekort. “Ongehoord en zo treurig.” 


Relschoppers van buiten regio
Volgens D66-raadslid Robin Verleisdonk komen veel relschoppers  van buiten de regio. “Eindhoven is al jaren doelwit van mensen van buiten die hier willen demonsteeren. We zijn een open stad, waar de vrijheid om te demonstreren een groot goed is. Maar als relschoppen het doel is, trekken we een grens.” Oud-raadslid voor het CDA in de stad Paul Leenders is directer: “Gestoorde relschoppers, knoet erover”.

Agenten
De CDA-fractie in Eindhoven neemt het vooral op voor alle agenten, voor wie het zondagmiddag alle hens aan dek was. ‘Diep respect voor onze mensen van de politie. Je zult maar in dezer omstandigheden moeten werken’.

Evaluatie
De LPF in Eindhoven geeft nu al aan dat er snel een debat moet volgen over de rellen. De oppositiepartij schrijft: ‘Met afgrijzen heeft onze fractie kennis genomen van de gewelddadigheden. Dit is niet te tolereren. Het is zaak dat er een grondige evaluatie komt, hoe dit zo heeft kunnen escaleren’.

Laat je reactie achter