Eindhovense ondernemers worstelen, maar komen boven

Opdrogend werk, omzetverlies, gedwongen eigen personeel moeten ontslaan of de eigen onderneming zelfs in rook zien opgaan. 2020 is een rampjaar voor mensen met een eigen zaak. Op de Dag van de Ondernemer blikte een aantal van hen bij Studio040 terug en vooruit.

Worstenbroodjesbakker Bart Houben hield de zware strijd uiteindelijk niet vol en vroeg noodgedwongen een faillissement aan voor de zaak, waar hij samen met zijn ploeg ziel en zaligheid in stak. "Het hele concept, het idee zoals we het ooit bedacht hadden, de investeringen, alles zat in die zaak", blikt Houben op het drama terug. "Dat moesten we loslaten. Dat was natuurlijk heel zwaar en emotioneel". Directeur Jos Feijen van concertzaal De Effenaar moest ook een pijnlijk besluit nemen toen hij een groot deel van zijn personeel moest ontslaan. "Als directeur moet je het belang van je eigen mensen afwegen tegen het voortbestaan van je podium. Dat zijn ingrijpende besluiten, voor iedereen. Daarnaast probeerden we nog te doen wat mocht en kon, maar omdat de regels voortdurend veranderden, konden die mooie plannetjes vaak weer snel de prullenbak in. Dat maakte het soms lastig om gemotiveerd te blijven." 

Strijdbaar
Kenmerkend voor veel ondernemers, is hun veerkracht. Huilen, slikken, focus verleggen en doorgaan; zo gaan ondernemers met tegenslag om. Want er is altijd een plek aan de horizon, waar de zon nog wel schijnt. "Je laat je dromen niet aan de kant zetten, door iets wat we hopelijk met zijn allen weer te boven komen", klinkt Angelique Wijnen van de Stratumse foodstore Liek strijdbaar. Ook bakker Houben schoot vrijwel direct na het faillissement in de herstelstand. "De kans is groot dat we in afgeslankte vorm door kunnen, waarmee we klein en flexibel zijn." Chefkok Ralph van Kroonenburg van Delicious at Home schakelde over op bezorging en hervond zo zijn drive. En bij De Effenaar vonden ze alternatieve manieren om de van muziek verstoken fans aan zich te binden. "We noemen dat hybride", zegt Jos Feijen. Een deel geniet van een optreden online en een deel in de zaal. Dat laatste is nu natuurlijk nog niet mogelijk, maar gaat straks hopelijk wel weer kunnen." 

Laat je reactie achter