Studio040

Eindhovense jeugdraad wil komend jaar ‘echt’ van start

De deelnemers begonnen vol met goede moed, toen vorig jaar bekend werd dat Eindhoven een jeugdraad zou krijgen. Maar corona gooide als zo vaak roet in het eten.

Uit alle scholen van Eindhoven was een mooie samenstelling van leerlingen gekomen die het stadsbestuur op vier thema’s zou gaan adviseren. Maar in september kwam, door aangescherpte coronaregels, een eind aan alle plannen.

Voor Remco van Dooren, CDA-raadslid en de initiatiefnemer van de jeugdraad, was dat een teleurstelling. “We hadden een mooi programma voorbereid. Net als de gemeente raad, zouden we A- en B-middagen hebben. Waarbij de jeugdraad eerst geïnformeerd zou worden door experts, of in gesprek kon met inwoners. Daarna zouden ze in debat gaan, presentaties houden en uiteindelijk stemmen, over welk advies ze zouden uitvaardigen.”

Dat plan ging dus niet door. “We hebben één kick-off bijeenkomst gehad in maart, waarin we de thema’s hebben besproken waarop we ons zouden richten. En waar we hebben doorgenomen op wat voor manier de besluitvorming zou gebeuren. Daarna was het niet meer mogelijk bij elkaar te komen.”

Online vergaderen
Door de coronamaatregelen ontstond in september de vraag: gaat de jeugdraad door met online vergaderingen, of wordt de pauzeknop ingedrukt zolang de lockdown van kracht is. “Uiteindelijk duurden de maatregelen ook erg lang. Dat konden we van de voren niet overzien. De leerlingen hadden alleen geen zin om de jeugdraad via online vergaderingen te laten lopen. Ook heel begrijpelijk natuurlijk”, laat Van Dooren weten.

Preventief jeugdbeleid
Alleen een maand geleden kwam een deel van de raad nog bij elkaar op vraag van de gemeenteraad. Die wilde graag een advies over het preventief jeugdbeleid waar het stadsbestuur mee bezig is. Hoe dan ook is Van Dooren vastbesloten na de vakantie echt te beginnen met de jeugdraad.

“De scholen zijn nog steeds hartstikke enthousiast en de deelnemende leerlingen ook. Helaas zal van de leerlingen van vorig jaar niet iedereen meer in de raad zitten, omdat sommigen nu zijn afgestudeerd, of tijd vrij willen maken omdat ze hun examenjaar in gaan. Voor hen komen andere leerlingen in de plaats zodat we in september écht van start kunnen”, besluit Van Dooren.

Laat je reactie achter