advertentie Banner Siteli

Studio040

Eindhovense Catalanen protesteren in Den Haag

Er worden dinsdag 60.000 handtekeningen aangeboden in de Tweede Kamer in Den Haag. Ze zijn van Catalaanse Europeanen of van mensen die de regio in Spanje een warm hart toedragen. Tussen die Catalanen zitten ook Eindhovenaren.

Ze willen politieke gevangenen in Spanje vrij krijgen. "Er zitten daar mensen vast die niks misdaan hebben", foetert Núria Barceló Peiró. "Mensenrechten worden geschonden en we willen dat er ingegrepen wordt." Núria woont in Eindhoven, is geïntegreerd en spreekt goed Nederlands. Een jaar of vijftien terug voelt ze vooral sentiment voor Catalonië.

Nu heeft ze het gevoel dat de Spaanse regering zich tegen de regio heeft gekeerd en maakt ze zich hard voor een onafhankelijk Catalonië. "Als de politiek in onze regio iets wil, dan is het op voorhand 'nee'", zegt ze. 25 wetten die goedgekeurd zijn door het Catalaanse parlement zijn in de vuilnisbak gegooid door de Spaanse regering.

'Onderdrukking'
Núria reist dinsdag af naar Den Haag om de Europese petitie te overhandigen aan Tweede Kamerleden. De handtekeningenactie is erop gericht om negen Catalaanse gevangenen vrij te krijgen. Zij zitten al bijna twee jaar vast. Ten tijde van het referendum om van Catalonië een onafhankelijke staat te maken, is het negental opgepakt. Onder hen zitten leiders van culturele organisaties, de voorzitter van de Catalaanse regering en actievoerders. Verscheidene kopstukken uit de politiek zijn Spanje inmiddels ontvlucht naar België.

'Nederland, doe iets!'
"De Nederlandse politiek voert het hoogste woord over Trump en Erdogan, maar over Spanje wordt niks gezegd. Dat is hypocriet. De situaties tussen die landen verschillen niet veel van elkaar", stelt Núria. Op het vliegveld haalt ze twee actievoerders op die ook mee protesteren in Den Haag. Eén van hen is een clown die met een clownsneus naast een politieagent in Spanje is gaan staan. Hij is toen opgepakt en wacht nu op zijn rechtszaak.

Spanjaarden in Eindhoven
Naar schatting wonen er enkele tientallen Catalanen in Eindhoven. Er zijn nog veel meer Spanjaarden in de stad. Bij internationale bedrijven uit de regio vinden zij geregeld een baan. En volgens de regels zijn Núria en haar kompanen zelf ook gewoon nog Spanjaard. Maar als op Eindhoven Airport wordt gevraagd waar haar Spaanse gasten blijven, zegt ze streng: "Catalaanse gasten!"

Laat je reactie achter