Studio040

Eindhovense bieb haalt boeken met Zwarte Piet uit collectie

De Eindhovense bibliotheek heeft alle boeken met Zwarte Piet uit de collectie gehaald. Daarmee volgt de organisatie het voorbeeld van diverse andere bibliotheken in het land.

De afgelopen maand hebben medewerkers de collectie van Sinterklaas-boeken doorgespit. Daarin is volgens directeur Albert Kivits een duidelijke keus gemaakt. “Iedereen mag in het debat rond Zwarte Piet zijn mening uiten. Dat vinden wij ook belangrijk. Wij zijn voor discussie, maar we zijn ook voor inclusiviteit. De karikaturale Zwarte Piet met kroeshaar en grote ringen heeft voor veel verdriet gezorgd bij volwassenen en kinderen. Het is kwetsend en sluit mensen uit. Daarom denken we dat het gepast is om de traditie aan te passen, naar een feest voor iedereen.”

Om hoeveel boeken het gaat, kan hij niet zeggen. “We hebben honderdduizenden boeken. Het ging om een klein gedeelte van die collectie.” Ook als de bibliotheek de Sinterklaas-collectie niet had opgeschoond, verdwijnen de boeken met Zwarte Piet na verloop van tijd toch, benadrukt Kivits. “Die boeken worden niet meer gemaakt en verkocht.”

Dinsdagavond kwam de LPF in de Eindhovense gemeenteraad met een motie over de Sinterklaas-boeken. De oppositiepartij wil dat er geen boeken met Zwarte Piet worden verwijderd uit de bibliotheekcollectie. Als dat al wel is gebeurd, zou dat 'zo snel mogelijk moeten worden teruggedraaid'. De motie werd alleen gesteund door het ouderenappel, alle andere partijen waren tegen de motie omdat ze vinden dat de gemeente niet gaat over wat voor boeken de bibliotheek wel of niet mag hebben. 

Laat je reactie achter