advertentie Banner Siteli

Studio040

Eindhovense basisscholen: verkeersveiligheid onvoldoende

De verkeersveiligheid op veel Eindhovense basisscholen is onder de maat. Dat vinden schooldirecteuren. Gemiddeld beoordelen ze de verkeerssituatie met een 5,3. “Het is wachten op meer ongelukken.”

Dat blijkt uit een enquête van Studio040 onder schooldirecteuren en ouderraden. De omroep benaderde in totaal 58 scholen, zowel de schoolleiding als ouderraden. Bij dertien scholen reageerde alleen de directie, bij elf scholen vulden alleen de ouderraden de enquête in. Bij elf scholen reageerden zowel schoolleiding als ouderraad. Van 23 scholen kwam er geen enkele reactie.  

Zorgen over veiligheid
Maar liefst 82 procent van de directeuren is bezorgd. Een derde vindt zelfs dat het de afgelopen jaren onveiliger is geworden. De ouders zijn iets positiever als het gaat om de verkeersveiligheid. Zij geven een 5,8. Maar ook ouderraden zijn ongerust: 68 procent maakt zich zorgen.

Auto’s rijden te hard, oversteken is onveilig
De grootste problemen die worden genoemd zijn kinderen die met veel moeite kunnen oversteken, auto’s die te hard rijden en pal voor de deur of op straat worden geparkeerd. Dat merken ze ook bij basisschool De Handreiking in stadsdeel Woensel. Het afgelopen jaar raakte twee keer een leerling van de school gewond bij een verkeersincident. “Wanneer kinderen niet veilig kunnen oversteken, is het wachten tot ’t misgaat. Daar hebben we grote zorgen over. Niet alleen wij, maar de kinderen zelf ook”, zegt directeur Mariëtte van der Steen.

Ook ouders op De Handreiking zijn bezorgd. “Er wordt hard gereden. Het is moeilijk oversteken hier”, legt Rene Tijssen van de medezeggenschapsraad uit. Op De Handreiking bemoeit ook de leerlingenraad zich met het probleem. Eva uit groep 8 is lid van de raad: “Het is onveilig. Auto’s rijden hier harder dan 30 kilometer per uur, en parkeren half op de stoep.” Groep 6-leerling Muaaz is het met haar eens. “Er zijn veel auto’s, in een kleine straat. Er kan wel een ongeluk gebeuren.”

“Wanneer kinderen niet veilig kunnen oversteken, is het wachten tot het misgaat

• Mariëtte van der Steen, directeur basisschool

“Kinderen zijn overzicht kwijt”
Ook op Basisschool Reigerlaan is het ’s ochtends druk, en is het een komen en gaan van auto’s, fietsers en voetgangers. Directeur Geert Simons: “Kinderen zijn het overzicht kwijt, door alle drukte en auto’s die op de stoep parkeren. Auto’s rijden te hard, en we hebben hier veel last van sluipverkeer. Het kan ineens misgaan en dan wil ik niet dat we achteraf spijt hebben dat we niets gedaan hebben.” Ook hier krijgt de directeur bijval van ouders. “Hier vlakbij op de Parklaan moeten kinderen oversteken. Er wordt vaak harder gereden dan 50 kilometer per uur. Het is gevaarlijk”, zegt ouder Dennis Witsiers, lid van de medezeggenschapsraad.

Veel directeuren die de enquête van Studio040 invulden, hebben geen zicht op alle verkeersincidenten bij de school. Dertien schoolleiders hadden de cijfers wel paraat. Zij hebben het in totaal over zeker tien incidenten in 2019. Het gaat dan om een botsing, aanrijding of ongeluk.

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=16fs5StcBx0AjcpWLMIHD6kPBhnnnxIsu" width="640" height="480"></iframe> <p>De onderzochte locaties</p>

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.

Laat je reactie achter