Eindhovens Stadsjournaal blikt terug op crisisjaar
Voor de 65ste keer is er een Eindhovens Stadsjournaal gemaakt. Het Stadsjournaal 2020 dat maandagmiddag om 16.30 uur in première gaat, staat natuurlijk voor een groot deel in het teken van de coronacrisis.
Net als veel evenementen dit jaar, kon de première van het Stadsjournaal alleen zonder publiek plaatsvinden. Tijdens een online-sessie bij Studio040 zei burgemeester Jorritsma dat hij het natuurlijk jammer vindt dat er geen première in het Natlab mogelijk was - maar dat het ook maar een van de kleinere problemen van dit jaar is.
In de uitzending vertelt dat het afgelopen jaar voor hem een zeer intensief jaar was. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Oost-Brabant was hij vanaf begin maart betrokken bij veel besluiten tot ingrijpende maatregelen. Daarbij trok hij steeds op met zijn collega-burgemeesters Mikkers (Den Bosch) en Weterings (Tilburg).
Het Stadsjournaal besteedt aandacht aan de gevolgen van de coronacrisis in al zijn facetten: Voor de zorg, de horeca, onderwijs en bedrijfsleven.
De gemeente Eindhoven begon in 1956 met de jaarlijkse productie van een Stadsjournaal. Door de jaren heen is in de filmserie goed te zien hoe onstuimig de groei van de stad sindsdien is geweest. Het Stadsjournaal 2020 is de 65ste editie - die nog eens extra bijzonder had moeten zijn vanwege de herdenking van 100 jaar 'Groot Eindhoven', de samenvoeging van Eindhoven, Woensel, Gestel, Stratum, Tongelre en Strijp in 1920. Door de coronacrisis konden veel festiviteiten echter niet doorgaan.
Eindhoven blikt tegenwoordig bij de presentatie van het Stadsjournaal ook steeds terug op de film van 30 jaar geleden. Het jaar 1990 werd overschaduwd door de beslissing van Philips om zo'n 30-duizend medewerkers te ontslaan, en het faillissement van DAF. Daarmee was 1990 een rampjaar voor Eindhoven dat nog lange tijd gevolgen zou hebben.
Het is toeval dat uitgerekend dit jaar ook wordt teruggeblikt op een rampjaar uit de recente geschiedenis van Eindhoven. In 1990 begon de Operatei Centurion bij Philips, waarbij tienduizenden werknemers hun baan verloren - onder wie veel Eindhovenaren. Jorritsma noemt 1990 een jaar dat toont hoe veerkrachtig Eindhoven is. Na de ontmanteling van de productie bij Philips ontstond de hechte samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen, die leidde tot de vorming van Brainport. Door in te zetten op hoogwaardige technologie kon de economie in deze regio herstellen en krachtiger worden dan vóór Operatie Centurion.
De première van de Stadsjournaals is rechtstreeks te zien bij studio040.nl, op Studio040 TV en op YouTube.
Laat je reactie achter