Gudule en Frank doen mee aan waterschapsverkiezingen: 'Stemmen is belangrijk'
Volgende week woensdag gaan de stembussen voor de waterschapsverkiezingen open. Frank Aarts (50Plus) en Gudule Martens (Water Natuurlijk) zijn twee Eindhovense kandidaten tijdens de verkiezingen voor Waterschap de Dommel. "De natuur lijdt onder de droogte. Daar moeten we wat aan doen."
Bij de meeste mensen zijn de waterschapsverkiezingen niet zo bekend. Veel weten niet goed wat er nou te kiezen valt: iedereen wil toch schoon, voldoende en veilig water? Toch is het volgens Frank en Gudule belangrijk om te stemmen.
“Water is een primaire levensbehoefte”, zegt Frank. “We hebben water nodig om te drinken, maar ook om bier te brouwen. Dat vind ik ook best belangrijk”, vertelt Gudule. Daarnaast heeft elke partij andere ideeën over hoe we met water om moeten gaan. Het maakt daarom wel uit op welke partij kiezers stemmen, vinden de twee kandidaten.
Droogte
Gudule en Frank hebben verschillende speerpunten. De droogte bestrijden staat bij Gudule hoog op de agenda. Volgens haar moet het grondwaterpeil omhoog. “De laatste jaren is het zo droog in Brabant. De natuur lijdt eronder. Verschillende planten en dieren zijn bijna niet meer te vinden in dit gebied. De Roerdomp bijvoorbeeld. Die hoort in Brabant, maar als er geen water is, zijn er geen vissen en is er dus ook geen voedsel voor de vogel.”
Niet alleen de planten en dieren die vertrekken is een probleem. Door de droogte stijgt het brandgevaar in de bossen. “In Nederland hebben we nu nog geluk gehad, maar we hebben allemaal gezien wat een grote bosbrand in Australië doet.”
Om het grondwaterpeil omhoog te brengen, moet het grondwatersysteem in Brabant anders. “Het systeem is na de Tweede Wereldoorlog gemaakt om zoveel mogelijk voedsel te kunnen verbouwen. Daarvoor werd het grondwaterpeil zo laag mogelijk gehouden. Al het water wat binnenkomt gaat gelijk naar de zee. Maar we hebben het zelf nodig.”
Droge voeten
Frank wil vooral zorgen dat iedereen droge voeten houdt. “De Dommel overstroomt als het hard regent en het waterpeil stijgt. Hier, bij Dommeldal Vaartbroek, overstroomt de rivier ook. Je wilt niet dat de woonwijk die tegen het gebied aan ligt ook onder water dreigt te komen. Ook in het centrum van Eindhoven stroomt de Dommel. Hoe zorgen we ervoor dat de rivier door de stad kan blijven stromen, zonder dat hij te veel overlast veroorzaakt? Een waterschap moet hiervoor een balans vinden.”
Zorgen dat de Dommel geen overlast veroorzaakt, kan door keringen, dammen en het verleggen van de rivier zodat hij meer gaat meanderen. “Maar we moeten natuurlijk ook naar de kosten kijken. Is het nodig om de rivier te verleggen of om een kering aan te brengen?”
Toekomst
Naast droge voeten vindt Frank het belangrijk om niet alleen naar nu, maar ook naar de toekomst te kijken. “De waterschappen moeten plannen maken voor de toekomst en niet afwachten totdat er een probleem is. Zo blijft de wereld voor toekomstige generaties leefbaar en het bespaart een hoop kosten.”
Volgende week woensdag gaan de stembussen open. Aan de verkiezingen van waterschap De Dommel doen twaalf partijen mee.
Laat je reactie achter