Thijs van Litsenburg

Eindhovenaar deelt 166 schoenendozen met speelgoed uit op school in Gambia

Freek van Litsenburg (22) heeft de afgelopen maanden zo'n 166 schoenendozen gevuld met speelgoed, schoolspullen en kleding. Deze week bracht hij ze persoonlijk naar een school in Gambia.

Vrienden, familie, maar ook onbekenden hebben onder andere kleurpotloden, ballen, knuffeldieren gedoneerd voor de actie van Freek. De 22-jarige Eindhovenaar is nu zelf in Gambia om alle dozen uit te delen op een school. Zijn doel: kinderen in Gambia een lach op hun gezicht bezorgen. "Tijdens de uitgifte van alle dozen ontstond er een kleine chaos", vertelt Freek met een glimlach. "We moesten alle kinderen goed organiseren en ervoor zorgen dat iedereen kreeg wat ze hoorde te krijgen.  Dat was even volle bak werken maar toen ik de kinderen daarna zag spelen met de spullen, was dat heel veel loon na werken."

Duurzaam kledingbedrijf
Freek studeert strategisch management aan de Tilburg University en heeft zijn master een jaar stilgelegd om een duurzaam kledingbedrijf op te richten. Het concept: per kledingstuk dat een klant bestelt, wordt een land in Afrika geholpen. Bijvoorbeeld met 1000 liter schoon water aan Ethiopië of onderwijs in Ivoorkust. Daarnaast wordt de kleding in Portugal geproduceerd op een duurzame manier."Met Bigger Picture Clothing probeer ik een positieve noot te verspreiden en verbinding te creëren door het verkopen van duurzame kleding. Per verkocht product steun ik namelijk verschillende landen in Afrika op verschillende manieren. Van schoon drinkwater voor Ethiopië & Tanzania, naar cadeaus in Gambia, tot onderwijs in Ivoorkust", vertelt Freek. "Maar om dit concept meer een gezicht te geven, was ik aan het bedenken hoe ik nou echt kan laten zien dat het meer is dan een donatie. Om meer context aan het merk te geven besloot ik een persoonlijke actie neer te zetten. En dat is deze schoenendozenactie geworden."

'Een andere wereld'
Het is voor het eerst dat de Eindhovenaar in Afrika is. "Het is echt op geen enkele manier te vergelijken met Eindhoven", gaat hij verder. "Van de ziekenhuizen, het verkeer, de supermarkten die er niet zijn tot hoe het op scholen gaat en hoe mensen met elkaar omgaan. Het is gewoon een andere wereld. Ik had het vooraf niet zo kunnen inschatten zoals het hier daadwerkelijk is."

Laat je reactie achter