SFEC

Lampegat schrapt optocht, prins en federatiebal

Geen optocht, federatiebal of andere grote publieksfestiviteiten rond carnaval in Eindhoven komend jaar, als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de organiserende Federatie Eindhovens Carnaval besloten.

Behalve de optocht en het federatiebal, gaat ook de prinsverkiezing niet door en worden er evenmin tenten opgebouwd op de Markt, het Wilhelminaplein en het Stadhuisplein. Eerder al ging de stekker uit Drie Uurkes Vurraf!, de carnavalsprelude bij Hotel Pullman waarmee het carnaval in Lampegat traditioneel wordt afgetrapt. 

Waterbed-effect
Volgens Ivo Soetens van Federatie Eindhovens Carnaval (FEC), is het besluit onvermijdelijk. "We zagen in omringende gemeenten steeds meer organisaties van optochten en festiviteiten afhaken. Dat maakte dat er snel duidelijkheid moest komen over het doorgaan van het feest hier. Ook al omdat die mensen van buiten Eindhoven hierheen zullen komen en hier voor extra drukte zorgen: het zogenoemde 'waterbed-effect. Dát in het licht van de onvoorspelbaarheid voor februari, maakt dat ons geen andere keuze restte dan afgelasting'.
Dit weekend besloot Tilburg een streep te halen door het volledige carnavalsprogramma van 2021 en vorige week annuleerden de verenigingen van Geldrop en Mierlo alle grote publieksevenementen rond carnaval.

Alle betrokken partijen in Eindhoven zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit. Volgens Ivo Soetens was er unaniem begrip voor. "Maar ze zijn natuurlijk ook teleurgesteld. Weer een jaar geen carnaval, nadat het dit jaar ook al niet door kon gaan door de storm." 

Deur op een kier
Toch houdt de FEC de deur op een kleine kier, voor het geval de situatie rond corona verbetert, de komende maanden. Soetens: "We blijven in staat om iets op korte termijn te organiseren, als dat volgens de regels kan en mag. In die zin verschaffen we ons nu met dit besluit wat comfort en duidelijkheid. Maar gaat de zon schijnen, en zegt corona ons gedag, dan gaan we direct schakelen. Maar verwacht geen optocht of iets op die schaal. Dat is voor komende editie echt van de baan." Vooralsnog lijkt er sowieso weinig mogelijk. "Als het zo blijft als nu, wordt het een heel rustige carnaval, ben ik bang met hooguit een man of dertig per café, op anderhalve meter van elkaar", treurt Soetens. "Áls dat al is toegestaan."

Laat je reactie achter