Eindhoven wil ruim 10 miljoen uittrekken voor vergroening binnenstad
Gemeente Eindhoven is van plan zo’n 10,6 miljoen euro te besteden aan een vergroeningsslag van de binnenstad. Onder andere het Wilhelminaplein moet een flinke metamorfose krijgen.
De groenambities zijn hard nodig voor Eindhoven, zo ziet het stadsbestuur. Door de schaalsprong waar de stad voor staat is een impuls van het groen in de stad hard nodig om de leefbaarheid van de lichtstad te vergroten.
“Eindhoven is van de vijf grote steden in Nederland de groenste”, zo meldt het stadsbestuur. “Maar het is niet overal even groen. Stadsbreed is 44 procent van de grond groen, maar in het centrum is dat maar 18 procent van de grond.”
Voor het realiseren van het Groenplan in zijn geheel is 1,4 miljoen euro beschikbaar uit de gemeentelijke begroting voor ‘incidentele uitgave’, daarnaast komt er nog een half miljoen uit structurele middelen voor vergroening.
Voor de overige 8,6 miljoen euro moet de gemeenteraad nog instemmen met een verhoging van het krediet voor de kostenpost Openbare Ruimte.
Onderzoek en ontwikkeling
Van die 1,4 miljoen euro moet het grootste deel (zo’n 900.000 euro) worden besteed aan onderzoeken voor de herinrichting van het Wilhelminaplein, de vergroening van straten en andere vergroeningsprojecten voor de langere termijn. 400.000 euro wordt op zij gezet om initiatieven vanuit inwoners te bekostigen.
Wilhelminaplein
Uit de 8,6 miljoen euro moet onder meer het Wilhelminaplein daadwerkelijk worden vergroend. Voor die operatie trekt de gemeente 2,8 miljoen euro uit. Met de vergroening van het plein gaat overigens een langgekoesterde wens van omwonenden en ondernemers in vervulling. De eerste plannen voor vergroening van het plein werden namelijk in 2010 al ontvouwd, zo meldt het college.
Ook moeten er meerdere straten in het centrum veel groener worden, zo vindt het college. Daarvoor wordt 1,5 miljoen euro uitgetrokken.
Langere termijn
Dat betreft de plannen voor de korte termijn, voor de middellange termijn wordt onder meer ingezet op de vergroening van de Dommelzone. De Dommel moet een belangrijke rol gaan spelen in de vergroening van de stad, zo liet bouwmeester Don Murphy eerder weten aan Studio040.
De beek moet beter verbonden worden met het bebouwde deel van het centrum. De biodiversiteit moet verder om hoog, maar de Dommel moet ook beter ‘ervaren’, kunnen worden, bijvoorbeeld met beter toegankelijke oevers.
Ook wordt er geld uit getrokken voor de zogenaamd ‘Eindhovense laag’ – ofwel vergroening van de daken van de laagbouw in de stad. Het college ziet de daken als belangrijke potentieel om de stad verder te vergroenen.
Stratumsedijk
Ook een aantal wegen, waaronder de Stratumsedijk en de ‘Westtangent’ (de route Vonderweg-Mauritsstraat-Edenstraat-Dr. Schaepmanlaan, red.) kunnen in de toekomst een flinke vergroeningsslag tegemoet zien. Voor de plannen die deel uitmaken van de middellange termijn wordt een kleine 4,2 miljoen euro uitgetrokken.
Het college laat weten dat de vergroeningsprojecten niet in beton gegoten zijn. Afhankelijk van de situatie kunnen de plannen worden aangepast, aldus het stadsbestuur.
Laat je reactie achter