Gemeente Eindhoven

Eindhoven wil participatiewet ‘repareren’

Eindhoven laat weten, samen met een aantal andere Brabantse gemeente en maatschappelijke partijen, dat de participatiewet ‘gerepareerd’ moet worden.

De ondertekenaars hebben een manifest opgesteld waarin ze uitleggen wat er mankeert aan de wet die vijf jaar geleden geïntroduceerd werd. Wethouder van Wonen en Werk, Yasin Torunoglu, ondertekende het manifest namens Eindhoven. Het manifest is ook ondertekend door de gemeenten Tilburg, Den Bosch en Oss. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en vakbond FNV hebben hun naam onder de tekst gezet.

Uit de tekst klinkt stevige kritiek op de wet, die ervoor moest zorgen om werklozen beter aan het werk te krijgen. De schrijvers stellen dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wet niet goed functioneert en dat vaak geconcludeerd wordt dat de wet is mislukt.

Meer geld
Dat standpunt gaat de ondertekenaars te ver, omdat er bij bepaalde gemeenten wel degelijk vooruitgang is geboekt. Om de wet beter te laten functioneren is er echter simpelweg meer geld nodig. Momenteel krijgen gemeenten die mensen naar werk begeleiden 4000 euro per persoon. Maar dat is veel te weinig volgens de betrokken partijen. Bovendien blijkt uit een recent verschenen rapport dat het subsidiëren van arbeid zich op maatschappelijk en financieel vlak dubbel en dwars terugbetaalt, melden de ondergetekenden.

Het steekt de partijen daarom dat sommige gemeenten geld krijgen voor het uitvoeren van de participatiewet, maar in de praktijk niks doen om werklozen aan werk te helpen, waardoor ze geld aan de wet verdienen. Terwijl gemeenten die wel iets doen voor werkzoekenden te weinig geld krijgen voor hun activiteiten.

Marathon
De ondertekenaars van de wet laten weten, zeker in het licht van de coronacrisis, de doelgroep zo goed mogelijk te willen helpen. Maar, zo schrijven ze ‘we kunnen geen marathon lopen op een lege maag’.
 

Laat je reactie achter