TeamAlert

Eindhoven wil lachgas verbieden

In Eindhoven wordt lachgas binnenkort waarschijnlijk verboden. Burgemeester Jorritsma komt voor de zomer met een voorstel om een verbod van de drug mogelijk te maken.

Dat zei hij dinsdagvond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Onder meer de LPF, CDA en de PvdA hadden het stadsbestuur gevraagd om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden. 

"Duurt te lang" 
Eerder pleitte het CDA al voor een verbod, maar dat werd toen nog afgehouden door Jorritsma. Dit keer gaat hij er wel mee aan de slag. “Het was wachten op de aanpak vanuit de rijksoverheid. Ik wilde ook geen ‘lachgas-toerisme’ in de stad. Maar het duurt nu te lang. Diverse andere gemeenten hebben nu ook iets geregeld. Voor de zomer komt er een voorstel", aldus de burgemeester.

Verslavend
Eerder kondigde het kabinet aan om het recreatief gebruik van lachgas aan banden te leggen. Toch kwam het nog niet tot een verbod, onder meer vanwege een gebrek aan handhaving. Omdat een landelijk verbod vooralsnog uitblijft, proberen veel gemeenten zelf iets te regelen.  “Zeker de helft van de gemeenten heeft iets geregeld. Eindhoven moet ook iets doen. Lachgas is zeer verslavend”, aldus Tjerk Langman van de LPF-fractie.

Volgens LPF, CDA, PvdA, ChristenUnie en 50Plus zijn er steeds meer jongeren die kampen met gezondheidsproblemen vanwege het gebruik van de drug. Ook zou het voor de politie lastig zijn om op te treden, omdat er geen duidelijke regels zijn.

Jorritsma wil het verbod laten opnemen in de APV, een lijst met geboden en verboden voor inwoners en bedrijven. De gemeenteraad moet zich daarna nog buigen over de aangepaste lijst. 

Laat je reactie achter