Eindhoven wil inwoners behoeden voor effecten kostendelersnorm
Eindhovenaren in de bijstand, die oneerlijk getroffen worden door de kostendelersnorm, kunnen compensatie tegemoet zien vanuit de gemeente, zo heeft het college besloten.
Concreet houdt het besluit van gemeente Eindhoven in, dat gezinnen met thuiswonende kinderen die onder de kostendelersnorm vallen, vanaf het tweede kwartaal dit jaar met 40 euro per maand worden gecompenseerd.
Nu is het zo dat de kostendelersnorm wordt toegepast bij mensen die een bijstanduitkering hebben. Op het moment dat dochter of zoon de 21 jaar passeert, worden de ouders gekort op hun uitkering. Dat heeft tot gevolg dat mensen in de bijstand (nog meer) in de financiële problemen komen.
Dakloze jongeren
Uit onderzoek dat vanuit Den Haag is gedaan, blijkt namelijk dat er een verband is tussen de kostendelersnorm en een stijging van de dak- en thuisloosheid van jongeren.
Er ontstaan spanningen in gezinnen en ouders krijgen door de kostendelersnorm een economisch motief om kinderen eerder het huis uit te zetten. Bovendien zorgt de maatregel ervoor dat jongeren geen impuls meer krijgen om te gaan werken, omdat ze met hun inkomen moeten meebetalen aan de vaste lasten thuis.
De gemeente realiseert zich dat 40 euro ter compensatie bepaald geen vetpot is, maar meldt dat er niet meer geld voor handen is.
Den Haag
Met het invoeren van de maatregel, loopt gemeente Eindhoven vooruit op soortgelijke maatregelen die in Den Haag genomen worden. Daar is een wet in de maak die ervoor zorgt dat mensen tussen de 21 en 27 die nog thuis wonen, geen onderdeel van zijn de kostendelersnorm. Die wet gaat echter pas in werken in 2023.
Tot die tijd wil gemeente Eindhoven vanuit armoedebeleid, gezinnen die hierdoor geraakt worden een helpende hand bieden. Daarmee loopt de gemeente overigens wel het risico om op de vingers getikt te worden door de landelijke overheid, omdat die de maatregel zou kunnen interpreteren als een overtreding van de wet. Volgens de Participatiewet mogen gemeenten gezinnen in de bijstand niet structureel financieel compenseren.
Participatiewet
Het is niet de eerste keer dat de gemeente in de bres springt voor inwoners die schade ondervinden aan de gevolgen van de Participatiewet. November vorig jaar werd bekend dat de gemeente de wet meer gaat uitvoeren vanuit de gedachte waarmee de wet is geschreven, in plaats van de daadwerkelijke letter te volgen.
De gemeente zet 250.000 euro opzij voor de maatregel.
Laat je reactie achter