Eindhoven wil Groeifonds voor lightrail inzetten

Eindhoven wil het Groeifonds (ook wel Wopke-Wiebesfonds genoemd) onder meer inzetten voor de financiering van een lightrailverbinding in de regio. In dit Groeifonds zit 20 miljard euro, bedoeld om de economische slagkracht voor de komende generaties te versterken.

De lightrail moet Helmond, Eindhoven, de TU/e, de High Tech Campus en het BIC bij Eindhoven Airport met elkaar verbinden. Ook Brainport Development ondersteunt dit plan, dat nog in de steigers staat.  Wethouder Stijn Steenbakkers (economie): "We onderzoeken de mogelijkheden voor zo'n lightrail al langer" "Maar behalve daarvoor, zouden we dat Groeifonds ook graag inzetten voor ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, waar deze regio in uitblinkt, maar waarvoor ook nog veel geld nodig is."

800 miljoen voor gemeenten
Daarnaast zet het kabinet 800 miljoen apart voor gemeenten, waarmee noodlijdende culturele instellingen en buurthuizen geholpen kunnen worden. Ook het coronaproof organiseren van de komende verkiezingen, kan uit dit potje worden betaald. Maar dat moet dan eerst nog wel worden verdeeld over de dik 350 gemeenten die Nederland rijk is. Wethouder Steenbakkers kon woensdag nog niet aangeven op welke manier Eindhoven van dit geld gebruik gaat maken.

Geld voor onderwijs
De koning kondigde in zijn troonrede ook extra geld voor onderwijs in de grote steden aan. Dat geld is in eerste instantie vooral bedoeld voor de aanpak van het lerarentekort en het wegwerken van leerachterstanden. Maar Eindhoven zet vooral in op het hoger onderwijs en de zorg rond stageplaatsen, die in deze coronatijd in gevaar dreigen te komen. Steenbakkers "Daar waren we al heel hard mee bezig, maar ook hiervoor zochten we nog naar extra geld." 

Laat je reactie achter