District-E bij Eindhoven Centraal Amvest

Eindhoven wil 1,55 miljoen voor betaalbare woningen

Eindhoven heeft in de tweede ronde van aanvragen voor geld uit de Woningbouwimpuls, een aanvraag van 1,55 miljoen euro ingediend. Dat geld moet worden gebruikt om meer woningen in het nieuwbouwproject District E betaalbaar te houden.

De Woningbouwimpuls is een pot geld van het rijk dat het kabinet heeft bestemd voor het stimuleren en versnellen van de woningbouw in Nederland. Op die manier hoopt het kabinet de wooncrisis het hoofd te bieden. Gemeente Eindhoven wil met het aangevraagde geld meer betaalbare woningen scheppen in District E.

“Toen we de plannen voor District E aan het maken waren, waren we minder scherp op de betaalbaarheid van de woningen”, zegt wethouder Wonen Yasin Torunoglu. “Van de vijfhonderd woningen zijn er daarom honderd bestemd voor sociale huur. Maar omdat we het belangrijk vinden dat ook mensen met middeninkomens kunnen blijven wonen in de stad, willen we dat van die vierhonderd dure woningen, ook een deel wordt bestemd voor middenhuur.”

Met het geld moeten voor die groep 150 woningen in District E terecht komen. “Daarmee komt er een goede balans tussen dure woningen en betaalbare woningen”, zegt Torunoglu. “Mocht er geen hotel komen in de nieuwbouw, zal dat aantal van die 250 betaalbare woningen nog omhoog gaan.”

Helmond
Behalve Eindhoven dienen ook Helmond en Geldrop-Mierlo een project is voor de woondeal. Helmond vraagt 3,2 miljoen euro voor het bouwen van vijfhonderd tijdelijke huurwoningen.

Andere projecten
Uit de eerste ronde aanvragen voor geld uit de woningbouw impuls werden drie van de zes aanvragen goedgekeurd, daarvan kwamen er twee uit Eindhoven en één uit Helmond. “We hebben nu opzettelijk maar één aanvraag ingediend, om andere projecten meer kans te geven”, zegt Torunoglu.

Geldrop-Mierlo doet er nog een schepje bovenop. De gemeente wil 8 miljoen euro uit de woondeal voor het laten bouwen van 800 woningen in het centrum van Geldrop. “We willen meer woongelegenheid scheppen in het centrum, daarvoor dient deze aanvraag”, zegt wethouder Jeucken.

Parkeren
Bij de eerste ronde voor aanvragen van de Woningbouwimpuls werden de plannen van de gemeente nog afgewezen. “Toen was er vooral kritiek omdat we een deel van het geld wilden gebruiken voor het scheppen van parkeergelegenheid. We hebben de aanvraag op die kritiekpunten aangescherpt.”

De gemeenten krijgen rond februari/maart 2021 te horen of hun aanvraag wordt goedgekeurd.

Laat je reactie achter