Eindhoven viert Keti Koti in Parktheater
Het zal niet iedereen bekend in de oren klinken, maar dat moet veranderen. Dat vinden de organisatoren van Keti Koti in Eindhoven. Op de feestdag wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland gevierd. In Eindhoven gebeurt dat in het Parktheater.
Ter ere van de feestdag is er vrijdagavond een programma in het Parktheater. Daar wordt een zogenaamde Heri Heri-maaltijd gedeeld met de aanwezigen. Het is een Surinaams gerecht bestaande uit onder meer banaan, gekookt ei en bakkeljauw. Het werd vaak gegeten op de plantages in Suriname door de slaven, van de spullen die over bleven op de plantages.
Belangrijke dag
Met zo’n 150 bezoekers is het een klein evenement in het Parktheater. Toch doet dat volgens Marieke Stam, van organisatie Eindje 0 Filter - ook Parktheater en Bibliotheek Eindhoven werken mee aan het evenement - geen recht aan het belang van de feestdag. “Geschiedenis vormt de mens”, zegt de organisator. “Er wonen in Eindhoven ook gemeenschappen die nazaten zijn van tot slaaf gemaakten en ook zij vormen de stad.”
Maar ook voor die andere Eindhovenaren is het een belangrijke dag. “Het gaat uiteindelijk ook over onze geschiedenis. Het is ook ons cultureel erfgoed. Het gaat over hoe we met elkaar moeten samenleven, hoe met met elkaar moeten omgaan. Net als 4 en 5 mei gaat deze feestdag over het herdenken van de slachtoffers van onderdrukking en het vieren van de vrijheid.”
Kleine gemeenschappen
In Eindhoven staat het evenement slechts in beperkte mate in de publieke belangstelling, ziet Stam. “Dat komt omdat de Surinaamse en Antiliaanse gemeenschappen hier klein zijn in vergelijking met de Randstad. Er worden al jarenlang initiatieven georganiseerd in het kader van Keti Koti, maar bleef onbekend voor het grote publiek. Door die initiatieven aan elkaar te verbinden willen we er meer ruchtbaarheid aan geven.”
150 jaar afschaffing slavernij
Wat dat betreft moet Keti Koti in 2022 in Eindhoven een opmaat zijn naar meer. “Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Dan willen we het groter aanpakken., misschien met een klein festival. Hoe dat precies eruit moet gaan zien moeten we nog bespreken. Omdat het niet alleen een viering is, maar ook een herdenking, moet de sfeer wel gepast zijn.”
Met die sfeer komt het vrijdagavond wel goed, ziet Stam. “Met het theaterstuk gaan we wat meer de diepte van de geschiedenis. Dat is eigenlijk het stuk herdenking. Daarna komt de muziek en kan er gevierd worden”, zegt Stam.
Laat je reactie achter