advertentie Banner Siteli

Studio040

Eindhoven verliest met stadsprediker Arnol ‘icoon van de stad’

“Bij de man is het mannelijk, bij de vrouw is het vrouwelijk, maar bij de Heer is het heerlijk.” Het is een van kenmerkende uitspraken van Arnol Kox. De Eindhovense stadsprediker is op 67-jarige leeftijd overleden.

Meer dan veertig jaar wijdde hij zijn leven aan het verkondigen van de boodschap van God en Jezus. Kox werd door de jaren heen onderdeel van Eindhoven. Hij hoorde volgens velen bij de binnenstad, met zijn preken, tekstborden en zijn scootmobiel.

Studio040

Ongeval
Op 16-jarige leeftijd kreeg Kox een zwaar bromfietsongeval. Hij lag negen maanden in het
ziekenhuis. In die tijd dacht hij veel na over wat de zin van het leven was. Kox kreeg een openbaring en besloot zich radicaal te richten op het christelijke geloof. Sindsdien was hij bijna dagelijks te vinden in de straten van Eindhoven. Eerst lopend, daarna op krukken en uiteindelijk op een scootmobiel.

Wil je nu leven, of begint je leven pas na je dood?

• Arnol Kox, stadsprediker

Gezondheidsproblemen
Kox had een fragiele gezondheid. In 2011 werd zijn been geamputeerd vanwege een bacterie. Twee jaar laten werd hij getroffen door een hartaanval in het centrum van Eindhoven. Hij moest ter plekke gereanimeerd worden. In 2019 onderging hij een bypassoperatie, en in hetzelfde jaar werd bij hem een beenmergziekte geconstateerd. Het was toen al de vraag of hij dit jaar überhaupt zou halen. De ziekte leidde tot leukemie en uiteindelijk werd hem dat fataal. Kox is nu, zoals hij ’t zelf ooit tegen een verslaggever van Studio040 zei "op weg naar het paradijs”. 

Huwelijk
De stadsprediker trouwde met Gerry Diederen (67). Ze leerden elkaar in 1996 kennen bij de
Paterskerk. De liefde was er al vóór de eerste ontmoeting. Diederen werd verliefd op Kox toen zij in een krant over hem las. Ze noemt hem haar ‘Nolleke’ en heeft altijd een enorme drang gevoeld om voor Kox te zorgen.

Altijd genieten, eeuwig genieten

• Arnol Kox, stadsprediker

Kritiek van winkeliers
Diverse winkeliers zagen Kox liever vertrekken. Klanten zouden wegblijven als hij voor de deur stond. Het leidde ertoe dat hij restricties opgelegd kreeg. Kox mocht maar een beperkte tijd op dezelfde plek blijven. Een tijdje mocht hij helemaal niet meer in het winkelgebied komen. Toch kregen die tegenslagen hem niet klein. “Als mensen hem voor de gek hielden, dan zei hij vaak ‘Vader, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen’”, aldus Diederen. 

Afscheid
Het ging de laatste maanden dus steeds slechter met Kox. Begin deze maand werd hij op zijn vertrouwde stek, de binnenstad, uitgezwaaid door vele Eindhovenaren. Nachtburgemeester Siem Nozza was erbij: “Arnol is een icoon voor de stad.” Ook wethouder Yasin Torunoglu kan dat beamen. “Hij hoort bij Eindhoven. Hij is een dorpsgek in de positieve zin van het woord. Hij zette veel mensen aan tot nadenken, een stukje reflectie.” 

Kaartenactie
Toen hij stopte met prediken en ernstig ziek werd, kreeg hij 250 kaarten van fans toegestuurd. De kaarten kwamen niet alleen uit de regio Eindhoven. Ook mensen uit Amsterdam, Groningen, het Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wilden hem op deze manier steunen en troost bieden. 

Wilt u een lichaam, of wilt u twee lichamen hebben?

• Arnol Kox, stadsprediker

Een ding is zeker. Arnol Kox was een bijzondere man. Iemand met een missie, ‘een hoger doel’. Hij zal de geschiedenisboeken ingaan als dé stadsprediker van Eindhoven. De stad verliest een icoon. 

Laat je reactie achter