Eindhoven verbreekt stedenband met Nanjing
Eindhoven haalt de stekker uit de stedenband met het Chinese Nanjing. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. Aanleiding is de mensenrechtensituatie in China, waarbij de Oeigoerse minderheid wordt onderdrukt.
Een kleine meerderheid van de Eindhovense politiek stemde in met het opzeggen van de stedenband, die al meer dan 35 jaar bestaat. Volgens onder meer GroenLinks, Volt, SP en PvdA is ‘het immoreel om een vriendschapsverband te hebben met een stad waarvan de landelijke overheid genocide op minderheden pleegt’. De partijen wijzen op onderzoeken, waarin wordt geconcludeerd dat Oeigoeren op grote schaal worden uitgehongerd en gemarteld. Ze benadrukken daarbij dat er ook Oeigoeren in Eindhoven wonen.
Signaal
“Het gaat om genocide. Dan is er geen gesprek mogelijk. Als er niet geluisterd wordt naar mensenrechten, dan moet daar iets aan gedaan worden. Dit is het enige signaal dat we als Eindhoven kunnen geven”, licht Volt-fractievoorzitter Jacco Rubenkamp toe. “We praten elke dag over mensenrechten. In Qatar of Oekraïne. De schendingen gebeuren ook in China. We moeten de banden met Nanjing daarom zo snel mogelijk verbreken”, vult GroenLinks-raadslid Niels Tournoij aan.
Zorgvuldigheid
Burgemeester Jeroen Dijsselbloem ging daar dinsdagavond niet meteen in mee. Hij stelde voor om eerst de feiten een keer goed op een rijtje te zetten en begin volgend jaar een uitgebreid debat te voeren. “Dit zijn lastige kwesties en we moeten dit wel zorgvuldig doen. Zo’n stedenband heeft een geschiedenis, al staat die nu op een laag pitje. Ook zegt Amnesty International dat dit soort samenwerkingsverbanden juist kunnen helpen om het gesprek te blijven voeren en zaken aan de orde te stellen. Of dat hier zo is, moet blijken. Verder moeten we ook de economische banden meewegen.”
Dialoog
Onder meer het Ouderen Appèl, VVD en CDA waren het eens met Dijsselbloem. “Wij zouden eerst graag met elkaar de discussie aangaan. Als je nu de stedenband verbreekt, dan isoleer je juist de mensen die worden onderdrukt. Dan is er niemand meer die met de Chinese regering of afgevaardigden in gesprek gaat en de mensenrechten aankaart”, aldus Niek Rennenberg van de ouderenpartij.
VVD-raadslid Danielle Stijntjes: “Het besluit voor het stoppen van zo’n stedenband moet je niet overhaast nemen, zeker omdat je met verschillende culturen te maken hebt. Dat wil niet zeggen dat we het niet eens zouden zijn met het verbreken van de band, maar zoiets moet je op een zorgvuldig manier doen.”
Stedenband
Sinds 1985 is er een stedenband met Nanjing. Het gaat daarbij onder meer om economische samenwerking tussen de steden. Vorig jaar ging nog het Chinees Paviljoen op Strijp-S open. Dit paviljoen schonk de Chinese miljoenenstad aan Eindhoven, om daarmee de onderlinge band te onderstrepen.
Laat je reactie achter