Politie Eindhoven

Eindhoven strijdt tegen jonge criminelen

De gemeente Eindhoven gaat de strijd aan tegen straatroof, overvallen en woninginbraak door met name jonge daders.

In de landelijke campagne genaamd Meld Misdaad Anoniem  wil de gemeente mensen vooral bewust maken van de mogelijkheid om anoniem melding te maken van een strafbaar feit. Veel mensen zien wat er zich onder hun ogen afspeelt of vermoeden dat er iets aan de hand is, maar melden dit niet omdat ze zich geïntimideerd of onveilig voelen. Veel daders wonen dan ook binnen een straal van een paar kilometer. Soms kennen slachtoffers en daders elkaar zelfs. Hierdoor worden de misdaden vaak niet gemeld. Dat betekent echter wel dat de veelal jonge daders niet gestopt worden.

Onderzoek
Uit een onderzoek van Het Testpanel onder ruim 700 ouders, blijkt dat 29% vermoedt dat er criminaliteit speelt onder de jongeren in hun directe omgeving.  Vaak gaat het hier om woninginbraak, maar ook afpersing en geweld door jongeren neemt toe. Meer dan de helft van de mensen maakt zich zorgen, maar melden doen ze niet. Reden hiervoor is dat ze zich onveilig en geïntimideerd voelen.

Jonge dader
Jonge daders maken bijvoorbeeld onderdeel uit van criminele jeugdgroepen. Om status en aanzien te winnen plegen zij verschillende delicten. Op deze manier komen zo ook nog eens in contact met topcriminelen. Of jongeren zijn eerst zelf slachtoffer van afpersing en geweld door leeftijdgenoten om vervolgens zelf dit soort gedrag te gaan vertonen.

Door intimidatie en geweld voelen deze jonge daders zich onaantastbaar. De jonge daders tussen de 12 en 15 jaar worden aangezet tot het plegen van inbraken tegen een financiële vergoeding, waarna ze afglijden naar een criminele carrière. 

Meld Misdaad Anoniem
Meld Misdaad Anoniem is het landelijk meldpunt waar mensen anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit en misdaad. Het is veilig en heeft geen gevolgen voor de melder. Dit kan via de telefoon 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Laat je reactie achter