Eindhoven sluit jaar af met plus van 48 miljoen: ‘We gaan investeren’
De gemeente Eindhoven houdt flink wat geld over. Over het afgelopen jaar kan de stad een plus van 48 miljoen euro bijschrijven. Dat budget wordt weer geïnvesteerd in onder meer het vergroenen van de binnenstad en het versnellen van de woningbouw.
Maes van Lanschot, die als wethouder Financiën waakt over het Eindhovense huishoudboekje, is een tevreden man. “Wij hebben afgelopen jaren heel zuinig beleid gevoerd. We hebben kritisch gekeken naar de uitgaven. Daarom kunnen we nu ook investeren”, zegt hij tijdens de presentatie van de jaarrekening van de stad.
Niet alleen zuinig aan doen heeft geleid tot een overschot. Ook heeft Eindhoven meer geld gekregen vanuit Den Haag. Dat budget komt uit verschillende potjes, onder meer voor taken op het gebied van jeugdzorg en werkgelegenheid. Van Lanschot: “We kunnen die euro’s vrij inzetten. Om meer goede dingen te doen in de stad."
Investeringen
De miljoenen gaan onder meer naar het vergroenen van het centrum, het energiezuiniger maken van gemeentelijke panden als buurthuizen, betere wegen en straatverlichting en de bestrijding van onder meer ratten. Verder worden er miljoenen besteed om de woningbouw te versnellen, en bijvoorbeeld ontwikkelaars een extra zetje te geven zodat sommige woningbouwprojecten toch van de grond komen.
Risico's
Van Lanschot is tevreden over het huishoudboekje, maar de gemeente moet volgens hem alert blijven. “We moeten zuinig blijven. De opgaven zijn zo groot, met de groei van de stad, dat we geld apart moeten houden.” Ook wijst hij op de risico’s die op de loer liggen, die het gunstige plaatje zomaar kunnen doen veranderen. “De oorlog in Oekraïne, hoge brandstofprijzen of snel stijgende rentes. Wij moeten binnen die ontwikkelingen zo goed mogelijk proberen te handelen. De focus moet daarbij zijn om de handen uit de mouwen te steken. Niet nog meer beleid en papier, maar bouwkranen in de lucht.”
'Appeltje voor de dorst'
Het stadsbestuur zegt momenteel een goed gevuld reservepotje te hebben, voor onvoorziene tegenvallers. “Daar zit nu ongeveer 100 miljoen euro in. Het is een appeltje voor de dorst. Dat kunnen we inzetten, mocht het echt nodig zijn.”
Laat je reactie achter