Eindhoven schaft kostendelersnorm tot 27-jarigen per direct af
Gemeente Eindhoven schaft vanaf 1 september de kostendelersnorm af voor mensen tussen de 21 en 27 jaar. Daarmee loopt de gemeente vooruit op de landelijke wetgeving. De kostendelersnorm wordt landelijk vanaf 1 januari 2023 geschrapt.
Voor jongvolwassenen die nog thuis wonen bij ouders die een bijstandsuitkering ontvangen, is dat goed nieuws. De kostendelersnorm zorgde er namelijk voor dat ouders in de bijstand zich soms gedwongen zagen om hun kind vanaf hun 21ste uit huis te zetten. Dit omdat ze anders gekort zouden worden op hun uitkering.
"We kennen verhalen dat kinderen van 21 jaar soms het ouderlijk huis moeten verlaten, omdat ouders met een uitkering hen geen onderdak meer bieden uit vrees voor een lagere uitkering”, zegt Saskia Lammers, wethouder van Werk en inkomen. “Door de norm los te laten, voorkomen we dat jongeren gedwongen op zichzelf moeten gaan wonen, of zelfs geen dak boven hun hoofd meer hebben. Ik ben blij dat we de breed gedeelde wens van de gemeenteraad, om al eerder de kostendelersnorm af te schaffen, kunnen uitvoeren."
370 huishoudens
In Eindhoven zijn er zo’n 370 huishoudens die te maken hebben met de kostendelersnorm, in totaal gaat het om zo’n 620 personen. Mensen in die situatie krijgen het bedrag dat de gemeente hen over september nog verschuldigd is, uitgekeerd via de Meedoenbijdrage. Het afschaffen van de kostendelersnorm kost de gemeente zo’n 475.000 euro.
Laat je reactie achter