Ondergelopen straat bij het Philips Stadion na hevig noodweer SQ Vision / Sem van Rijssel

'Eindhoven niet klaar voor hoosbuien-klimaat'

Eindhoven is niet goed bewapend tegen de extreme regenval die het veranderende klimaat met zich meebrengt. Daarvoor waarschuwt watergraaf Erik de Ridder in reactie op de recente wateroverlast in de regio.

Het was waarschijnlijk nog maar een klein voorproefje, van wat ons in Nederland de komende jaren nog te wachten staat: ondergelopen spoortunnels, blank staande straten en kelders die vol water staan. Limburgse toestanden bleven in Eindhoven vooralsnog uit, maar ook de minder zware regenval toonde al aan dat een stad als Eindhoven de grootste moeite heeft om het overtollige water af te voeren. De wolkbreuk van 4 juni maakte in slechts één uur zo goed als alle spoortunnels onbegaanbaar. Hoewel er de laatste jaren behoorlijk wat tijd en geld gestoken is in een verbeterde afwatering, is tegen dit type buien geen kruid gewassen. "We hebben lang gedacht dat dit soort extremen maar eens in de vijftig jaar voorkomen in ons land", zegt Erik de Ridder van waterschap De Dommel. "Maar we zijn er inmiddels wel achter dat dit veel vaker gaat gebeuren."

'Dichtgemetseld'
Bij het waterschap beschikt men inmiddels over een aantal 'knoppen' om voortijdig in te kunnen grijpen, als zware regenval dreigt. Zo kunnen de stuwen worden verlaagd, zodat het water makkelijker wegstroomt. Ook kan het waterschap speciale waterbergingsgebieden open zetten om tijdelijk overtollig water naar af te voeren. Maar daarmee vang je niet de plotselinge waterpiek op, die de extreme buien van de laatste weken veroorzaken. De Ridder: "Dan zie je dat Eindhoven nog teveel 'dichtgemetseld' ligt met stenen en asfalt. Het water kan hier gewoon niet weg. Wil je die onderlopende tunnels dus voorkomen, dan zul je meer doorlaatbare plekken moeten maken, waar het water op zulke momenten kan wegstromen." 

Samen
Dat bewapenen tegen het klimaat van de toekomst, moet Eindhoven niet alleen willen regelen. "Dit moeten gemeente, provincie en waterschap samen aanpakken", aldus de watergraaf. "Want je kunt zelf nog zo goed je zaakjes op orde hebben. Als buurgemeenten dat niet hebben, komt het probleem via een omweg alsnog op je af."

Laat je reactie achter