Tinkers Imagineers

Eindhoven Museum breidt fors uit

Het Eindhoven Museum krijgt een metamorfose. Vonk gaat het heten, en het museum moet straks in plaats van 55.000 zo’n 130.000 bezoekers gaan trekken.

Het museumpark, voortgekomen uit een fusie van het prehistorisch dorp en Museum Kempenland, is nu zo’n vier voetbalvelden groot. Maar dat worden er straks zes tot acht. “Voor alle culturele instellingen geldt dat je moet blijven vernieuwen. En als we dat nu niet doen, komen we aan de grenzen van wat we nu nog kunnen doen”, zegt directeur Ward Rennen.

Van het verre verleden tot heden
Vonk kent straks een andere aanpak dan het huidige Eindhoven Museum. Nu wordt de regionale cultuurhistorie tot en met de zestiende eeuw verteld in het prehistorisch dorp. Maar daar komt verandering in. Bezoekers kunnen straks de complete geschiedenis van de regio meekrijgen. Dus tot het heden. Rennen: “Als je nu aan een Eindhovenaar vraagt waar we vandaan komen, en hoe het komt dat we zo bijzonder presteren met technologie en kennis, die Brabantse samenwerkingsmentaliteit en innovatieve pioniersgeest die we hier kennen. Dan kun je eigenlijk geen enkele plek binnenlopen waar dat helder wordt. Het wordt hoog tijd dat we dat een sprekend podium geven.”

We zitten nu echt aan de grenzen van wat we kunnen. Vernieuwing en uitbreiding is nodig

• Ward Rennen, directeur Eindhoven Museum

Het museum wil de bezoekers, met name gezinnen, meenemen door 15.000 jaar geschiedenis, door ze te verrassen. Bijzondere interactieve installaties moeten daar voor gaan zorgen. Met de installaties moet ook op een speelde manier de link worden gelegd  tussen het verre verleden en het heden. Een voorbeeld van zo’n verbinding is migratie: vroeger waren er primitieve nomaden die door de regio trokken, nu zijn het internationals uit India en China die in de Brainport-regio komen werken.

Grote entree en bouwschuur
Om bezoekers vanaf de start mee te nemen in het lokale cultuurhistorische verhaal, komt er een groot entreegebouw, waarschijnlijk zichtbaar vanaf de rondweg. In het entreegebouw is een voorstelling te zien over de ontwikkeling van de regio. Hier komt uiteindelijk ook horeca te zitten. Verder komt er een bouwschuur, waar bezoekers samen kunnen werken aan nieuwe installaties. “Die kunnen dan een plekje krijgen in het museumpark, maar ook elders in de regio”, aldus Rennen.

De uitbreiding kost ruim 10 miljoen euro. Dat geld moet grotendeels komen van uit de Brainport Regio Deal, rijksgeld dat bedoeld is om het vestigingsklimaat van de hightech-regio Eindhoven te verbeteren. Verder verwacht het Eindhoven Museum aanspraak te kunnen maken op budgetten uit cultuurfondsen.

In 2024 zou Vonk de deuren moeten gaan openen.

Laat je reactie achter