'Eindhoven moet voortrekkersrol nemen bij bestrijding racisme'
Eindhoven moet na de succesvolle Black Lives Matter demonstratie snel in actie komen om het racisme met beleid aan te pakken, vindt de organisatie. Want het probleem wordt groter.
Vorig jaar werden in Eindhoven 118 meldingen van discriminatie gedaan, dat waren er 34 meer dan het jaar daarvoor. Daar bovenop registreerde de politie ook nog eens 95 incidenten met discriminatie als aanleiding, tegenover 58 het jaar daarvoor. De cijfers uit de Monitor Discriminatie 2019 laten dus een toename zien van het aantal meldingen en incidenten in de stad. Tijd om het tij te keren, vinden de organisatoren van de Black Lives Matter demonstratie in Eindhoven.
Brenda Pattipeilohy is een van de vaste sprekers op de demonstratie. Volgens de Eindhovense zit racisme in een heleboel kleine dingen. "Zo vragen ze bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek wel eens: 'maar jij komt wel echt uit Nederland?' Dan vraag ik me af: is dat relevant voor een sollicitatie?" Perle Miangue trad op als presentator van het evenement, laatst in Eindhoven en afgelopen weekend nog in Den Bosch.Intimidatie en geduw
Perle maakte haar heftigste racisme-ervaring mee tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven, twee jaar geleden. Daar werd ze met eieren bekogeld en geïntimideerd door een groepje mannen. "Ze riepen hoer van de zwarten, ga terug naar je eigen land. Ik zag zelfs een peuter die ons met eieren bekogelde. Daarna werd ik omsingeld." De beelden van het incident zijn nog te zien op Vice, en tonen een groepje mannen dat dreigend om Perle heen gaat staan. Pas na minuten van intimidatie en geduw komt de politie tussenbeide. Naar aanleiding van het incident zijn zes mannen aangehouden en berecht.
Na de intocht van Sinterklaas is Perle nog een tweede maal bedreigd toen ze op de Kruisstraat liep. "Er kwam een oudere man op mij af en begon tegen me te schreeuwen. Waar ik mee bezig was en dat ik terug moest naar mijn eigen land." De Black Lives Matter demonstratie leidde tot een golf aan positieve opmerkingen die nog steeds voortduurt. Pattipeilohy en Miangue hopen dat die 'goeie vibes' leiden tot een betere samenwerking met de gemeente bij de bestrijding van racisme. Want het tempo mag wel wat omhoog, vinden ze.
"We hadden als stad natuurlijk al lang onze verantwoordelijkheid moeten nemen, als je kijkt wat Perle is aangedaan" zegt Pattipeilohy. "We hadden al direct moeten anticiperen. Ik hoop dat we doorgaan. Want voor mij is leuk daar staan in ieder geval niet genoeg." Perle Miangue hoopt dat Jorritsma zich opener zal opstellen als ze het weer hebben over bestrijding van racisme. "Er is ons een hoop beloofd de afgelopen tijd. Maar er is maar weinig al gedaan."
Laat je reactie achter