Eindhoven moet mogelijk ook bestaande gebouwen aanpassen door toename giftreinen
Eindhoven moet mogelijk extra veiligheidsmaatregelen treffen voor gebouwen en openbare ruimte voor het spoor. Dat komt door mogelijk nieuwe regelgeving vanuit Den Haag, en door een toename van het aantal giftreinen op het Eindhovense spoor.
Dat zegt gemeente Eindhoven op vragen van Studio040. De gemeente verwacht dat het aantal treinen dat gevaarlijke stoffen vervoerd over de Brabantroute, toeneemt. Eerder werd al bekend dat dat de nieuwbouw rond het spoor flink bemoeilijkt. Maar ook aan bestaande gebouwen moet flink worden gewerkt indien Den Haag zijn plannen niet wijzigt.
Het kabinet zou namelijk bezig zijn met een nieuwe wet die betrekking heeft op omgevingsveiligheid. Wanneer die wet er komt, en wat ie precies in houdt, is niet duidelijk. Als de wet er komt en ook het aantal giftreinen hoog blijft, moeten er ‘ingrijpende veiligheidsmaatregelen’ worden getroffen aan bestaande gebouwen en aan de openbare ruimte in de spoorzone, zo meldt gemeente Eindhoven.
‘Steeds ingewikkelder’’
Daarmee wordt het dossier rond de nieuwbouw rond het spoor, in het kader van megaproject KnoopXL, alsmaar ingewikkelder. Ook de komst van de broodnodige nieuwbouw rond het spoor wordt namelijk bemoeilijkt door de toename van het gevaarlijkestoffenvervoer over het spoor.
Ontploffingsgevaar
Zo moeten gebouwen en gevels rond het spoor brandwerend zijn en bestand zijn tegen explosies. De openbare ruimte moet aan extra veiligheidseisen voldoen om gevaar te voorkomen en zo worden in gericht dat een grote hoeveelheid hulpdiensten ervan gebruik kan maken. Eindhoven laat weten dat de extra maatregelen en onderzoeken de gemeente ook op kosten jagen. Dat komt onder meer omdat er veel meer tijd nodig is voor het beoordelen van de bouwplannen.
Zo’n beoordeling wordt namelijk extra complex door de giftreinen. De gemeente moet bepaalde expertise inschakelen die met rekenkundige modellen een goede risico-analyse kunnen maken van de nieuwbouw. Het duurt daardoor ‘veel langer dan normaal’ voordat bouwplannen kunnen worden goedgekeurd, aldus de gemeente.
Koerswijziging
Dat Eindhoven en provincie Noord-Brabant in hun maag zitten met het dossier is al langer bekend. Eerder werd vanuit de provincie een stevige brief gestuurd naar het kabinet waarin de onvrede van provincie en betrokken gemeenten werd uitgesproken. Het lijkt er echter niet op dat die leidt tot een koerswijziging in Den Haag.
Laat je reactie achter