Eindhoven loopt wel op schema met klimaatdoelen, zegt stadsbestuur
Eindhoven ligt een stuk beter op schema om de klimaatdoelen voor 2025 te halen dan zou blijken uit het onderzoek van Studio040. Dit antwoordt het stadsbestuur op vragen van GroenLinks.
Studio040 meldde eerder op basis van eigen onderzoek dat Eindhoven de eigen klimaatdoelen niet gaat halen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met iets meer dan de helft zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2019 lag de uitstoot van de stad echter 13 procent hóger dan die in 1990.
Op schema voor 2025
In het antwoord op de raadsvragen staat dat het stadsbestuur ‘zich slechts ten dele herkent in het artikel’. Voor de CO2-besparingsdoelen voor 2025 loopt de stad gewoon op schema, is de conclusie. Voor 2030 is dat nog niet het geval. En afgezet tegen de aangescherpte Europese doelen al helemaal niet.
Eindhoven doet, samen met Helmond, mee met Missie Europa. Dat is een project met honderd Europese steden die al in 2030 klimaatneutraal willen zijn. Dat betekent dat de CO2-uitstoot dan moet zijn teruggebracht tot nul. Voor hun voortrekkersrol krijgen de steden geld uit Europa en toegang tot andere fondsen.
'Autonome ontwikkelingen'
Uit de documenten die Studio040 voor het onderzoek heeft bestudeerd blijkt echter dat de huidige plannen van de gemeente nog niet eens de helft van de benodigde besparing dekken. In het klimaatplan 2021-2025 wil de gemeente de komende drie jaar 250.000 ton CO2 besparen per jaar, afgezet tegen het niveau van 2021. De huidige en verwachte plannen tellen echter op tot 115.00 ton CO2 per jaar in 2025.
Dat zou te maken kunnen hebben met de term ‘autonome ontwikkelingen’. De gemeente verwacht dat de andere helft van de besparing zal ontstaan ‘buiten de eigen invloedssfeer’. Met het eigen aandeel in de besparingsdoelen loopt de gemeente naar eigen zeggen wel op schema. Toch staat in de Uitvoeringsagenda 2022-2023 dat de daadwerkelijke potentie van de huidige plannen met 57.000 ton per jaar nog maar ten dele wordt benut.
In de grafiek ter ondersteuning van de antwoorden op de raadsvragen staan echter alleen percentages, geen tonnen CO2. Dat maakt een vergelijking van de cijfers lastig tot onmogelijk. Uit deze grafiek blijkt inderdaad dat de CO2-uitstoot in 2019 nog 13 procent hóger lag dan in 1990. In 2020 lag die precies op het niveau van 1990, het doel in het klimaatplan. Dat komt volgens het college door het opwekken van steeds meer duurzame energie. Ook de coronapandemie heeft een aandeel gehad in de daling van de directe CO2-uitstoot van de stad.
1,5 miljoen beschikbaar
Met name op het gebied van verkeer en het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen loopt de gemeente nog achter, erkent de wethouder. Toch vindt hij dat er genoeg aandacht is voor het terugdringen van de CO2-uitstoot van het verkeer. De gemeente heeft namelijk vooral invloed op de uitstoot binnen de bebouwde kom, hoewel die minder dan 30 procent van de totale uitstoot van het verkeer in Eindhoven omvat.
Op de begroting voor volgend jaar is 1,5 miljoen euro gereserveerd voor het vertalen van de gemeentelijke doelen naar de praktijk. Daar moet eveneens een plan van worden gefinancierd voor het circulair maken van de stad. Ook moeten er betere meetmethoden en -technieken komen om helder te krijgen wat er nog meer moet gebeuren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het doel van Missie Europa, om in 2030 klimaatneutraal te zijn, lijkt intussen vrijwel onhaalbaar.
Laat je reactie achter