Eindhoven lanceert plan voor aardgasvrij verwarmen en koken
De gemeente Eindhoven wil dat de stad de komende dertig jaar aardgasvrij wordt.
Dat betekent dat er uiteindelijk geen aardgas meer gebruikt zou mogen worden bij het verwarmen van huizen en bij het koken van maaltijden. De gemeente wil dit bereiken met een specifiek actieplan.
Om te beginnen moeten alle huizen goed zijn geïsoleerd. Met behulp van een gunstige lening worden huizenbezitters gestimuleerd om te zorgen voor goede isolatie.
Daarnaast wordt geprobeerd lokaal meer duurzame energie op te wekken. Via een vereniging moeten buurtbewoners elkaar helpen bij het besparen van energie of duurzaam energie op te wekken. Verder kunnen huizenbezitters gebruik maken van een regionale zonnepanelenproject, en kunnen bewoners in de buurt van Eindhoven Airport zonne-energie afnemen van een groot zonnepark daar.
In drie Eindhovense buurten wordt binnenkort bekeken hoe er op termijn volledig gebruik kan worden overgestapt op alternatieven voor aardgas. Door in gesprek te gaan met bewoners en gebruikers wordt eerst verkend wat eventuele oplossingen kunnen zijn. Ook woningcorporaties denken in deze buurten mee om met oplossingen te komen. Twee buurten zijn al bekend: de Sintenbuurt en de Generalenbuurt.
De gemeente wil alternatieven voor aardgas, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen en uiteindelijk klimaatdoelstellingen te kunnen halen. Bovendien raakt aardgas op. Afgesproken is dat uiterlijk in 2050 heel Nederland aardgasvrij moet zijn.
Laat je reactie achter