Studio040

Eindhoven krijgt opvang voor 'economische daklozen'

Aan de Bellefroidlaan in Eindhoven start begin volgend jaar een nieuwe opvanglocatie voor daklozen.

Opstart040 heet het, en het is bedoeld voor daklozen die meer kans hebben om hun leven weer snel op de rit te krijgen. 'We zien dat de groep daklozen in de stad steeds diverser wordt. Steeds vaker zijn er daklozen zonder zware problematiek, zoals langdurige verslaving. Het zijn mensen die meer kansen hebben om er met wat begeleiding weer bovenop te komen. Vaak heeft deze daklozen schulden, en zwerven ze rond, van logeeradres naar logeeradres. Voor deze doelgroep is deze nieuwe voorziening bedoeld', legt Thijs Eradus uit van Springplank040, dat daklozen in Eindhoven naar werk begeleidt.

Het opvanghuis in stadsdeel Strijp biedt plek aan vijftien daklozen. Beneden zijn de slaapkamers, en op de eerste etage worden er activiteiten georganiseerd. Eradus: 'Het is een soort bed, bad en broodvoorziening. Daarnaast bieden we bijvoorbeeld workshops aan, of we laten ze zelf boodschappen doen. Het is gericht om ze weer in een ritme te krijgen, en langzaam klaar te stomen voor een gewoon leven.' De daklozen die een vast slaapplekje krijgen aan de Bellefroidlaan, volgen ook een werkleertraject bij een bedrijf.

De groep daklozen groeit snel in Eindhoven. Het zijn er nu naar schatting 300 tot 400. Omdat de groep niet goed in beeld is, kan dat aantal ook groter zijn.

Laat je reactie achter