Studio040

Eindhoven krijgt 30 miljoen om sneller te bouwen

Bijna vierduizend woningen sneller bouwen, wethouder Torunoglu is ermee in zijn nopjes. Met 29,5 miljoen euro van het Rijk kan hij de bouwplannen op Strijp S en Knoop XL flink aanjagen. Ook komen er duizend betaalbare woningen extra ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

In een tijd waarin elke woning telt, wordt er te weinig en te langzaam gebouwd, vindt wethouder Wonen Yasin Torunoglu (PvdA). In 2023 moeten er in Eindhoven 15.000 extra woningen staan. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de gemeente dat niet gaat halen. Als het een beetje meezit, kunnen het er volgens de gemeente wél ruim 12.500 zijn.

Aanjagen woningbouw

Met de 30 miljoen euro die het Rijk deze week toekende, kunnen plannen die al ‘in de pijplijn zitten’ in een stroomversnelling komen. Het geld komt van de subsidieregeling Woningbouwimpuls. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren (D66) stelde daarin een miljard euro beschikbaar om woningbouwprojecten te versnellen.

Het geld is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van Strijp S en Knoop XL. In de Woondeal uit 2019 zijn deze locaties bestempeld als ‘belangrijk [..] om te transformeren’. Voor Knoop XL is nu 23,3 miljoen euro beschikbaar, voor Fase IV van Strijp S 6 miljoen euro.

“Dit is ontzettend goed nieuws voor woningzoekenden,” zegt wethouder Torunoglu. “We kunnen de bouw van 2533 woningen op Knoop XL en die van 1382 woningen op Strijp S naar voren halen. Door deze subsidieaanvragen kunnen 3.900 woningen versneld worden gebouwd, waarvan 929 sociale huur- en 1.030 middeldure huurwoningen.”

Subsidiëren sociale huurwoningen

Het gaat om woningen die toch al grotendeels gebouwd zouden worden. Door het geld van de minister kunnen bepaalde procedures nu sneller worden doorlopen. Bij Knoop XL heeft wethouder Torunoglu bijvoorbeeld extra geld om de infrastructurele problemen op te lossen, zodat de bouw sneller kan beginnen.

Op Strijp S kunnen 160 sociale huurwoningen extra worden gebouwd, doordat de gemeente geld kan bijleggen op de zogenaamde ‘onrendabele top’ voor projectontwikkelaars. De onrendabele top is het verschil tussen de waarde en de bouwkosten van een woning. “Voor Strijp S als geheel is 25 procent sociale huur afgesproken,” zegt Berend-Jan Brijder, programmamanager Wonen bij de gemeente. “In Fase IV zat geen sociale huur meer, omdat die al op andere plekken wordt gebouwd. Door de subsidie kunnen we nu 160 extra sociale huurwoningen aan dat project toevoegen.”

Derde subsidie

Het is de derde keer dat Eindhoven geld uit deze pot krijgt. Vorig jaar werd er 19 miljoen euro vrijgemaakt voor het stedelijke gebied, waarmee onder andere de woningen aan de Castiliëlaan en de Vonderweg konden worden bekostigd. In februari kwam daar 12,5 miljoen euro bij, waarvan Eindhoven ruim anderhalf miljoen kreeg voor zo’n 250 sociale en middeldure huurwoningen in District-E.

Hoe het geld uit de derde tranche precies wordt ingezet, is nog niet helemaal duidelijk. Toch weet Brijder wel wat de situatie zou zijn zónder de steun van het ministerie. “Bij Knoop XL zouden 1.350 woningen minder worden gebouwd. De bouw van Strijp S Fase IV zou een jaar worden uitgesteld en er zouden 45 minder woningen en 122 minder betaalbare woningen worden gebouwd.”

De woningen waarvoor het subsidiegeld is bedoeld moeten er binnen tien jaar staan.

Laat je reactie achter