De nieuwe Eindhovense pieten van sinterklaas Intochtcomite

'Eindhoven Kan Het' niet blij met nieuwe Eindhovense Pieten

Organisatie 'Eindhoven Kan Het' vindt dat het uiterlijk van de nieuwe Eindhovense Pieten nog steeds sterke associaties leveren op met mensen met niet-westerse achtergronden.

Dat laat de organisatie in een verklaring weten.

Eindhoven Kan Het was aanwezig bij de presentatie van de nieuwe Eindhovense piet, die donderdagavond door het intochtcomité werd gepresenteerd. "Tot onze grote verbazing werden wij geconfronteerd met Pieten waarbij de grens van het toelaatbare is opgezocht, in de vorm van ‘blackface light’ figuren. Dit in tegenstelling tot wat ons maandenlang is voorgehouden", laat de organisatie weten. "Het uiterlijk van de nieuwe Pieten leveren nog steeds sterke associaties op met mensen met niet-westerse achtergronden. Vooral doordat er 'kroeshaar pruiken’ zijn gebruikt en voor haardrachten welke overduidelijk zijn geïnspireerd op ‘black culture’."

Geen ruimte voor feedback
Volgens Eindhoven Kan Het is er geen ruimte voor feedback over de nieuwe Piet. "Want zoals de voorzitter van het intochtcomité stelt: 'We houden nu ook op daarover te discussiëren. En we rekenen erop dat de mensen in de stad dit voorbeeld zullen volgen'. Is dit een open manier van samenwerken, of is hier sprake van strategische manipulatie?", gaat de organisatie verder. "Wij vragen ons dan ook af hoe het kan dat, ondanks ondersteuning vanuit Eindhoven 247, een social designer èn een make up artiest, dit het resultaat is van maandenlang brainstormen." 

Hiermee laat het intochtcomité weer blijken dat zij ondanks de inzet en inspanning van diverse partijen alsnog niet voor echte vernieuwing willen kiezen.

• Eindhoven Kan Het

'De grens van blackface'
"Met deze grijs geschminkte pieten, zwarte schaduwen en Afro haarstijlen is de grens van blackface opgezocht. In plaats van te kijken naar een duurzame oplossing is er slechts een halfslachtige poging gedaan om, om blackface heen te werken. Wij zijn dan ook van mening dat het nieuwe uiterlijk van deze Eindhovense pieten alsnog mogelijkheden biedt tot het terugkeren van de zwart geschminkte piet", aldus Eindhoven Kan Het.

"Afgelopen jaar hebben wij niet gedemonstreerd vanwege de toezegging dat het uiterlijk van de pieten dit jaar anders zou zijn, echter krijgen we dus nu een slecht uitgewerkt ‘racisme en culturele appropriatie’ wat ook een vorm van racisme is." Volgens de organisatie is het concept van een schoorsteenpiet duidelijk. "Maar voor het intochtcomité van Eindhoven blijkt dit, ondanks maanden brainstormen, een brug te ver."

'Racisme is nog steeds racisme'
Eindhoven Kan Het is ook benieuwd naar de kaders waar het intochtcomité zich aan moest houden. "Het intochtcomité heeft aangegeven dat de nieuwe uitwerking van deze Eindhovense Pieten hebben plaatsgevonden binnen de door hen gestelde kaders. Wij zijn benieuwd welke kaders dit zijn, want wij kunnen niet anders dan concluderen dat op de carnavaleske glitter na, het figuur zwarte Piet in Eindhoven hetzelfde is gebleven", stelt de organisatie in hun verklaring. "De vraag is dan ook of écht begrepen wordt dat Zwarte Piet racistisch is. Of proberen zij dit weg te polderen door de basiskleur van glitter te voorzien, en alle andere kenmerken alsnog te behouden?"

"In plaats van deze kans aan te grijpen om met behulp van diverse partijen met iets nieuws te komen hebben ze nu een gulden middenweg proberen te vinden tussen racistisch en niet-racistisch. Dat is zeer spijtig, want ook een klein beetje racisme, is nog steeds racisme."Laat je reactie achter