advertentie Banner Siteli

Eindhoven herdenkt vier verdwenen Wit-Russen

Tientallen mensen hebben zich woensdagochtend in het parkje van de Paradijslaan in Eindhoven verzameld om de vier Wit-Russische mannen te herdenken die twintig jaar geleden van de ene dag op de andere verdwenen.

Het is de dertiende keer dat er wordt stilgestaan voor de vier mannen. Op 16 september 1999 werden Anatoly Krasovsky en Viktor Gonchar op straat gekidnapt. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Ook Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky verdwenen van het een op het andere moment spoorloos. In veel steden en landen wordt nog steeds jaarlijks stilgestaan bij deze politiek gemotiveerde gebeurtenissen.  

In 2008 zijn er in Eindhoven vier bomen geplant en is een gedenksteen geplaatst. Voor de nabestaanden is dit een unieke plek geworden om de verdwenen mannen te herdenken.  

Actueler dan ooit
De herdenking is dit jaar actueler dan ooit. Want ook nu worden mensen die opstaan tegen onvrijheid met geweld, arrestaties en martelingen onderdrukt. Velen zijn gearresteerd en worden aangeklaagd, waaronder een aantal politieke leiders, en een onbekend aantal mensen is verdwenen en vermoord. Toch protesteren burgers met tienduizenden tegelijk in het Wit-Russische Minsk tegen dictator Lukashenko.

Omdat de herdenking dit jaar zo actueel is, vindt aansluitend aan de herdenking een actie plaats om degenen die nu hun stem verheffen tegen het regime en de recente verkiezingsfraude te ondersteunen.Laat je reactie achter