Eindhoven gaat door met energiebox: ‘3800 huishoudens bereikt’
Zo’n 3800 Eindhovense huishoudens hebben het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de zogenaamde energiebox, waar ze thuis maatregelen kunnen innemen om energie te besparen.
Het initiatief komt voort uit het duurzaamheidspact dar gemeente Eindhoven in 2018 afsloot met verschillende woningcorporaties. Eén van de doelstelling van dat pact was om mensen laagdrempelig energie te laten besparen en het bewustzijn over duurzaamheid te vergroten.
Het project met de energieboxen is daarmee succesvol, laat Ingrid de Boer weten, directeur van Woonbedrijf. “We hebben het afgelopen jaar 3800 huishoudens bereikt waarvan 1750 mensen een sociale huurwoning hebben. Al deze mensen hebben een advies gekregen over hoe energie te besparen, en de energiebox zelf.”
In die energiebox zitten verschillende voorwerpen waarmee inwoners van de gemeente hun energierekening omlaag kunnen brengen, zo laat De Boer weten. “LED-lampen zijn populair, er zit een stekkerdoos is met een aan- en uitknop waarmee je energie kunt besparen en er zit een koelkastthermometer in. Ook daarmee kun je besparen want de koelkast staat vaak te koud”, zo zegt De Boer.
Bewustzijn
Oké, het zijn geen maatregelen waarmee de klimaatcrisis wordt opgelost, maar dat is ook niet het directe doel, zegt wethouder van Klimaat en Energie Rik Thijs. “Als je kijkt naar de doelen die we als gemeente hebben, stelt het niet zoveel voor wat we met dit project op energie besparen. Belangrijker is, is dat we hiermee bewustzijn creëren. Mensen gaan actief nadenken hoe ze energie kunnen besparen."
'Significant bedrag'
"Het advies en de box samen kosten zo'n 168 euro per huishouden", zegt Ingrid de Boer. "Die kosten worden gemaakt door de corporatie. Huishoudens die mee doen besparen met het advies en de energiebox gemiddeld 113 euro per jaar, zeker voor mensen met lage inkomens een significant bedrag", aldus De Boer.
En dat is juist de doelgroep die het project wil bereiken, duurzaamheid moet verbonden worden met het sociale vraagstuk, zegt Rik Thijs. “Bij het project zijn zo’n elf energiecoaches in dienst. Dat zijn vaak mensen die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt en al jaren in de bijstand zaten. Ze hebben een opleiding gekregen en een aantal van hun zijn al doorgestroomd naar ander werk. Wat mooi is, is dat het mensen zijn die de taal van de huurders spreken.”
Aan drie kanten
En dat is belangrijk in het bereiken van de doelgroep laat Thijs weten. “Ik snap dat als je maandelijks moeite hebt de huur te betalen of je niet weet of je je kinderen met of zonder ontbijt naar school moet sturen, je niet bezig bent met hoe je duurzamer kunt leven. Terwijl dat wel kan helpen. Als we ervoor zorgen dat mensen duurzamer leven en tegelijk de energierekening omlaag brengen, dan snijdt het mes niet aan twee maar aan drie kanten.”
Door het succes van het project, worden de energieboxen ook komend jaar uitgedeeld. Daarna wordt opnieuw gekeken of er nog behoefte is om het project te laten doorlopen.
Laat je reactie achter