Eindhoven bouwt sneller, maar niet snel genoeg

De Eindhovense woningzoekende van pakweg 2026 mag zich gaan verheugen op de versnelde bouw van vierduizend woningen, die rond die tijd worden opgeleverd. Wethouder Torunoglu is blij met iedere hap uit het woningtekort, maar realiseert zich dat het om een 'pleister' gaat, waar de woningzoekende van nu weinig aan heeft.

Hij wordt naar eigen zeggen dagelijks benaderd door gefrustreerde mensen, die de wanhoop nabij zijn omdat ze hun gezochte woning of kamer niet kunnen vinden. "Net nog een mail. Een jongen, die de moed heeft opgegeven en nu maar in België gaat wonen. Daar huilt mijn hart natuurlijk van. Maar vertel mij maar wat ik nog meer kan doen dan we al doen, om deze mensen te helpen? We maken de regels waar mogelijk soepeler, we zetten rijkssubsidies in om versneld te bouwen.  Er zit een grens aan wat je als gemeente kunt doen. De echte oplossingen zullen vanuit Den Haag moeten komen. De afschaffing van de verhuurdersheffing aan corporaties bijvoorbeeld. Die zorgt nu voor veel geld in de schatkist, wat niet in woningen wordt geïnvesteerd. Of meer geld voor infrastructuur. Dat zou ons hier kunnen helpen om tienduizend woningen bij te bouwen in het Fellenoord-gebied."

Toch zou ook Eindhoven zelf meer kunnen doen om het woningtekort omlaag te krijgen. Dat stellen althans de Eindhovense woningbouwcorporaties, deze week in een brief aan de gemeenteraad. Hun boodschap: verkoop meer grond aan ons in plaats van aan de vrije markt en je krijgt wat je wilt: op kortere termijn meer betaalbare woningen in je stad. Torunoglu sluit niet uit dat dit in de toekomst ook gaat gebeuren, maar vindt ook dat de corporaties zelf ook meer vaart kunnen zetten in het bouwproces. "De productie kan echt hoger en sneller."

Laat je reactie achter