Studio040

Eindhoven: Binnen jaar 700 extra studentenkamers

Binnen een jaar moeten er 700 tijdelijke studentenkamers bijkomen in Eindhoven. Wethouder Torunoglu heeft die ambitie uitgesproken, op aandringen van partijen in de gemeenteraad.

GroenLinks, VVD, D66, CDA, ChristenUnie en Denk vinden dat er snel extra kamers bij moeten komen. Er is onder studenten en arbeidsmigranten een groeiende vraag naar betaalbare woonruimte in de stad. Maar ook statushouders, en alleenstaanden zijn op zoek. De 700 extra kamers zouden maximaal 450 euro per maand moeten gaan kosten.

Strengere regels
De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met strengere regels voor het splitsen van woningen voor kamerverhuur. Zo komt er onder meer een 30-meter regel: binnen een straal van 30 meter van een verhuurpand mag geen tweede woning gesplitst worden. “Die extra regel is prima. Maar dan moet daar wel iets tegenover staan. Afspraken dus tussen gemeente, onderwijsinstellingen, corporaties en verhuurders, om veel meer betaalbare kamers te realiseren”, zegt Eva de Bruijn van GroenLinks.

Torunoglu wil werk maken van die ambitie. “We hebben de afgelopen jaren al 1500 extra studentenunits gecreëerd. Pas nog zijn er 300 units bijgebouwd bij de Berenkuil. Maar als we hiermee aan de slag gaan, wil ik wel van studentenorganisaties horen wat er echt nodig is.”

"TU/e en Fontys moeten meer doen"
Bij die bouwklus willen zowel de gemeenteraad als de wethouder dat onderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen. CDA-raadslid Niels Groot: “Fontys en TU/e willen studenten aantrekken. Dan moeten ze ook meehelpen om te zorgen voor extra woonruimte.” De fracties vinden dat Fontys en TU/e kunnen bouwen op hun eigen campus. “Ik ga ze vragen om die verantwoordelijkheid te pakken”, reageert Torunoglu.

Begin volgend jaar zouden onder meer gemeente en onderwijsinstellingen met elkaar om tafel moeten gaan.

Laat je reactie achter