Studio040 | Katinka van de Brug

Expats maken weer kennis met stad: "Ze moeten zich hier thuis gaan voelen"

Voor het eerst sinds de uitbraak van corona anderhalf jaar geleden is er weer een life rondleiding door Eindhoven voor expats. Het is georganiseerd door het Holland Expat Center South.

De rondleiding is bedoeld om nieuwe stadsgenoten uit het buitenland kennis te laten maken met de stad, maar ook als netwerkbijeenkomst voor sociale contacten. Een van de gasten is de Indiase Shrabastee. Ze woont pas sinds een aantal maanden in Eindhoven waar zowel zij als haar man in de buurt werken. Ze vertelt: “De contacten die ik nu heb, zijn vooral collega’s van de Tilburg University. Ik vind het wel fijn om andere expats te ontmoeten die hier ook nieuw zijn.” 

De groep gasten die met de rondleiding meelopen is divers. Ze komen bijvoorbeeld uit de de Verenigde Staten, Turkije, Engeland of India. De meesten wonen hier nog niet zo lang en willen graag de stad en onze cultuur leren kennen. Shrabashe: “Het verschil in cultuur vind ik niet zo lastig. Ik heb op veel verschillende plekken gewoond en ik ben eraan gewend geraakt om me steeds aan te moeten passen. Hier in Nederland zijn de mensen over het algemeen vriendelijk en wat in Nederland uniek is, is dat we met iedereen in het Engels kunnen praten. Dat is in de meeste andere landen toch moeilijker.” 

Wennen aan de nieuwe stad

Stadsgids Anneke Leenders heeft veel plezier in het rondleiden van deze mensen. Ze vertelt met alle liefde over haar stad en helpt de nieuwkomers graag met de uitdagingen waar ze tegenaan lopen. Leenders: “Een van de lastige dingen die we net al even tijdens de rondleiding tegenkwamen, zijn onze verkeersregels. Het fietspad is echt alleen voor fietsers en de stoep om op te lopen. Dat kennen veel expats niet. Tijdens de rondleiding kan ik mooi vertellen hoe dat hier werkt.” 

Tijdens de rondleiding leren de gasten vele weetjes over de stad, zoals over Philips, de Sint Catharinakerk en waar de uitgaansgebieden zijn. “Dit helpt de expats. Ze leren niet alleen de stad zelf kennen, maar kunnen het hier ook weer over hebben met vrienden en familie. Zo voelen ze zich hier meer thuis.” laat Anneke Leenders weten.

Expats of internationals

Josine Frankhuizen van het Holland Expat Center South houdt zich bezig met verschillende activiteiten voor de expats. Wanneer de expats hier langer blijven, spreek je volgens Frankhuizen niet meer van expats, maar van internationals: “Eindhoven wil graag de kennis die we in huis halen ook zo lang mogelijk binnen houden. Daarom proberen we zoveel mogelijk om de mensen die hier komen werken en hun gezin zich hier thuis te laten voelen.”

De rondleiding is hiervoor een eerste stap. “Vaak zie je dat degene die hier komt werken al wel genoeg contacten heeft via het werk. De partner, vaak de vrouw, raakt snel in een isolement. Je ziet al bij de aanvang vanavond dat ze met elkaar in gesprek gaan en de eerste contacten leggen. Daarnaast weten ze nu wie wij zijn en kunnen we ze verder helpen met bijvoorbeeld het vinden van werk. ” vertelt Frankhuizen. 


De rondleiding is vanaf nu weer elke 1e vrijdag van de maand. 

Laat je reactie achter