Einde groei ASML niet in zicht: ‘over zeven jaar is onze omzet verdubbeld’
ASML presenteerde woensdagochtend haar jaarcijfers. Daaruit werd duidelijk dat het Veldhovense bedrijf een omzet van 21 miljard euro behaalde. Maar het eind van de groei is nog niet in zicht.
Dat zei ASML-topman Peter Wennink op Radio1, naar aanleiding van die jaarcijfers. De ceo van de chipmachinebouwer liet weten te verwachten dat de omzet van het bedrijf rond 2030 is verdubbeld, of zelfs verdriedubbeld. “Nee ik denk niet dat de grenzen van de groei in zicht zijn”, zegt Wennink desgevraagd. “We denken dat onze industrie of die van onze klanten, rond 2030 boven de één biljoen dollar zit. Dat is 1000 miljard. Wij gaan mee met die groei, dus we denken dat we rond 2030 een omzet van 40 tot 60 miljard euro zullen hebben.”
ASML gaat dus nog flink groeien. Het hightechbedrijf heeft dan ook geen last van de krappe arbeidsmarkt. “Wij hebben toch een bepaalde aantrekkingskracht. We hebben vorig jaar zo’n 300.000 sollicitaties gekregen, daarvan hebben we bijna 10.000 mensen aangenomen. Dus we hebben keuze, maar onze werknemers komen ook overal vandaan. 60 procent van de mensen die we aannemen hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Er werken hier 120 nationaliteiten.”
In gesprek
ASML werkt nauw samen met overheden om al die mensen gehuisvest krijgen, zo zegt Wennink. Maar ook voor andere dingen is ASML voortdurend in gesprek met Den Haag. De Amerikanen willen namelijk het exportverbod van ASML uitbreiden. “We zijn heel veel in gesprek met elkaar, vooral om duiding te geven aan voorstellen die er komen vanuit de VS. Maar zoals onze premier heeft gezegd: we zijn een land en nemen nog altijd onze eigen beslissingen”, zo zegt Wennink.
Balans
“Wij leveren eigenlijk de informatie aan van de consequenties die bepaalde voorstellen zouden kunnen hebben. Uiteindelijk ligt die beslissing niet bij ons. Maar het gaat niet alleen over Nederland of de Verenigde Staten, er zijn ook andere Europese en Aziatische landen bij betrokken. Er zijn meerdere bedrijven bij betrokken, we hebben een heel complexe toeleveringsketting. Dus we moeten het heel gebalanceerd en voorzichtig benaderen.”
China
Of Wennink voor of tegen een uitbreiding van het exportverbod van ASML naar China is, wilde hij niet zeggen. Wel moet China serieus worden genomen, liet de topman optekenen.
“De Chinezen zijn al heel wijs. Die hebben een heel significant chipindustrie. Als je praat over de minder geavanceerde chips, hebben ze al 15 tot 20 procent van de wereldmarkt. Er is geen moderne samenleving die zonder chips kan dus natuurlijk hebben ook de Chinezen interesse in onze nieuwste machine. Maar het is een politieke beslissing. Ik zit daar niet aan tafel, maar als ik er wel zou zitten zou ik het wel weten”, zo besluit Wennink cryptisch.
Laat je reactie achter