advertentie Banner Profile Mekkes

Vulmachine in de cleanroom van het Catharina Ziekenhuis Catharina Ziekenhuis

Eigen 'spuitenfabriek' Catharina Ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland dat met vulmachines zijn eigen spuiten klaar kan maken.

Door gebruik te maken van vulmachines en 'kant-en-klare' spuiten kunnen medicijnen efficiënter en nauwkeuriger worden toegediend, laat het ziekenhuis weten. 

Normaal gesproken moeten verpleegkundigen medicijnen zelf met de spuit uit het flesje 'optrekken' en daarna mengen. Met de vulmachines wordt dat proces geautomatiseerd. De spuiten heeft het ziekenhuis voor het eerste tijdens de eerste golf van de coronacrisis gebruikt, samen met een ziekenhuis uit Zwolle.

Door de crisis werden de faciliteiten om de machines te gebruiken versneld klaar gemaakt. Voor het gebruik van de vulapparaten moet er namelijk een cleanroom beschikbaar zijn. Cleanrooms worden normaliter vooral gebruikt in de high-tech industrie door bedrijven als ASML. 

Schoner dan schoon
Het Catharina Ziekenhuis heeft echter een nóg schonere cleanroom nodig. Waar het voor high-tech maakindustrie belangrijk is dat er geen stof in de kamer is, mogen er in het ziekenhuis ook geen micro-organismen bij komen. De cleanroom werd bovendien in drie weken opgebouwd. 

Zelfvoorzienend
De ontwikkeling zorgt ervoor dat het ziekenhuis weerbaarder is in tijden van hoge nood. Als de medicijnproductie buitenshuis stokt door tekorten, kan de ziekenhuisapotheek van het ziekenhuis medicatie zoals pijnbestrijding namelijk zelf leveren. “Door de corona-crisis was er een tekort aan ampullen en flacons met medicijnen", zegt ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel. "Wij bereiden zelf medicijnen uit grondstoffen en vullen de spuiten zelf. Dat bespaart materialen en we zijn helemaal zelfvoorzienend.” 

In Nederland zijn op dit moment tien ziekenhuizen met een eigen bereidingsapotheek, laat het ziekenhuis weten.

Laat je reactie achter